La sectorial de pensionistes de la COS, en el nostre escrit de presentació, vam denunciar que el capitalisme estava posant la seua urpa sobre les pensions. En els darrers 40 anys han fet dues coses: Criminalitzar la gent gran, dient que viuen massa anys, i presentant l’esperança de vida al nostre país com un problema, en lloc de com una benedicció. Així és el capitalisme. Quan li convé presumeix d’esperança de vida i quan no li convé ens ho retreu per justificar les retallades.

La segona pota per manipular-nos és amagar-nos que la sostenibilitat de les pensions es basa, com en tots els sistemes de repartiment, en què les cotitzacions dels treballadors en actiu financen les pensions. Però per això cal que hi haja treballadores i treballadors en actiu, suficients i amb sous dignes. Ens diuen que no hi ha feina per a tothom, mentre es fan milions d’hores extres sense cobrar i ens diuen que no es poden pagar més sous per tal que les empreses siguen viables.

Però la realitat és que busquen pagar el mínim possible, per això no es parla de revertir reformes laborals i pagar millors sous per augmentar les cotitzacions. I per això no es parla de fer sostenibles les pensions pel costat dels ingressos, perquè això significaria reduir els beneficis empresarials. I així és com el sistema de pensions se sosté empitjorant les futures pensions. I així arribem al 2020 i, per rebre els fons de la UE, el govern espanyol «més progressista de la història» es compromet a fer una nova reforma de les pensions.

Les darreres informacions parlen d’una reforma en dos temps. D’una banda s’incentivarà allargar l’edat de jubilació, això és segur. Així s’hi crearan dilemes a molts treballadors i treballadores, jubilar-se o seguir treballant a canvi d’un «futur millor». També és segur que s’enduriran les jubilacions anticipades, podent ser dos anys abans de l’edat que corresponga com fins ara, però probablement augmentant la penalització. La clàusula de sostenibilitat de la reforma del PP del 2013, la possibilitat de baixar les pensions segons l’esperança de vida per a les futures pensions, s’activara. I també és segur que si torna a haver-hi IPC (Índex de preus al consum) negatiu, com enguany, es repercutirà no baixant les pensions però si compensant futurs augments. Tot això s’aprovara enguany.

Encara que no ho accepten, el següent pas serà allargar el període de càlcul de les pensions de 25 a 35 anys. I és possible que s’atrevisquen a ajornar l’edat de jubilació a 68 o 69 anys. Per això dilluns 25 donem suport a passar a l’ofensiva amb la Marea Pensionista arreu dels Països Catalans al sud de l’Albera.

No al Pacte de Toledo!

· Pensió mínima igual al Salari mínim interprofessional, i que siguen el 60% del salari mitjà.

· Jubilació al 100% a les companyes i companys que hagen cotitzat 40 anys.

· Acabar amb l‘escletxa de les pensions entre homes i dones.

· Pensió de viudetat al 100%.

· Derogar les reformes laborals i de les pensions.

Ni un pas enrere, mobilitzem-nos el 25 de gener.