El Casal Obrer i Popular Francesc Santacatalina de València acollirà el dissabte 8 d'octubre un acte amb la participació de cinc companyes del Comitè d'Empresa d'Esfosa de Vic.

Esfosa és el principal escorxador dels Països Catalans i el cinquè del continent europeu. Des de fa anys, mantenen una plantilla ultra precària de treballadors i treballadores, majoritàriament migrants que, "a canvi de papers" es veien forçats a treballar en condicions de quasi esclavitud.

Això es tradueix en jornades de fins a 12 i 14 hores diàries, 6 dies a la setmana, per salaris de poc més de 750 euros mensuals (les dones cobren menys)… i amb uns contractes irregulars, com a falsos cooperativistes, forçats a pagar-se ells les cotitzacions a la Seguretat Social, els equips de protecció individual (en un sector amb una sinistralitat laboral, física i psíquica, terrible).

Això es feia amb la connivència d'organitzacions sindicals "comprades" per la patronal (CCOO i UGT), que miraven a un altre costat mentre es donaven eixes situacions demencials… i quan algú es queixava, amb amenaces racistes, masclistes i mafioses de tota classe, es callava a qui volia demanar el que era seu…

Fins que un dia, unes quantes companyes i companys s'organitzaren, buscaren el suport d'un sindicat alternatiu als oficials, la COS, i començaren a plantar cara a l'empresa des d'assemblees obertes a tota la plantilla. Així, i després d'una vaga plena d'amenaces, es va aconseguir guanyar a l'empresa el mes de març passat.

Però com l'empresa no tenia prou, decidiren anar treballador a treballador, amenaçant-los amb què si no expulsaven la COS, tancarien l'empresa… i, malgrat la por i les amenaces (amenaces d'acomiadament, punxar-li les 4 rodes del cotxe a la companya portaveu de la COS a l'empresa, etc.), una vegada més, la unitat i la solidaritat de classe ha aconseguit guanyar.

La lluita a Esfosa és un exemple excel·lent de la prepotència de la patronal i que davant la precarietat i l'abús salvatge de molts empresaris, malgrat la por, malgrat les amenaces, només organitzades, unides, amb el suport de molts companys i companyes i, lluitant, es poden guanyar batalles impensables. Veniu a la xerrada, juntem-nos, aprenguem del seu exemple i posem-nos a lluitar.

 photo cartell-8oct2016-COS-HORTA_zps6d5szjze.png