Arran de la convocatòria de vaga pel passat 27 de juny, Esfosa va recolar i va acordar deixar en suspens les sancions injustificades imposades als i a les membres del Comitè d'Empresa i va acordar retirar l'ERO de reducció de jornada d'un any de durada que havia posat sobre la taula.

Tanmateix, la intenció de l'empresa continua essent el de reprimir la dissidència i la resistència, doncs ha tornat a plantejar un nou ERO de reducció de jornada d'un any de durada pel simple fet d'haver fet vaga.

L'escorxador Esfosa va imposar una sanció de suspensió de feina i sou durant sis mesos contra la gran majoria del Comitè d'Empresa (set companys i comapnyes de la COS i una companya de CCOO, no sancionant al membre d'UGT), pel simple fet que el Comitè d'Empresa va executar l'acord de l'assemblea de treballadors i va decidir convocar vaga pels passats 29 i 30 de març de 2016 i va posar sobre la taula la necessitat d'aplicar un ERO de reducció de jornada de 3 hores al dia durant un any de durada.

En resposta, el Comitè d'Empresa va decidir el passat 7 de juny de 2016 acampar davant de l'escorxador per exigir la retirada de la sanció i en defensa del dret a vaga de tota la plantilla, anunciant una nova jornada de vaga pel dia 27 de juny de 2016. Després de 20 dies d'acampada i lluita, l'empresa va cedir i va suspendre l'aplicació de la sanció a l'espera que el jutge dicti sentencia, i va retirar la proposta d'ERO que havia posat sobre la taula. De moment, doncs, els membres del Comitè d'Empresa han complert un mes de sanció i la resta de cinc mesos resten a l'aire. Tanmateix l'empresa ha tornat a presentar un nou ERO al personal fix de l'empresa, que només podem entendre com una nova represàlia a la plantilla per la defensa col·lectiva dels seus interessos de classe. A tot això hi hem de sumar que s'està duent a terme, per via judicial, una demanda contra un dels accionistes de l'empresa per insults racistes als vaguistes.

 photo int-01-esfosa-juliol-2016_zpsm7uwmimo.png

Paral·lelament a tot això, i donat les moltíssimes mostres de suport durant l'acampada i l'organització de multitud d'actes, es va coordinar una plataforma com a grup de suport a les mobilitzacions, Càrnies en lluita (#CàrniesEnLluita i @vaga_esfosa), de la qual la COS és una de les principals impulsores. Aquest grup també ha creat una caixa de resistència (ES44 2100 1112 8301 0058 3244) i està fent difusió de diferent material per recaptar fons, se'n pot trobar tant a les accions de la plataforma com a diferents ateneus i casals dels Països Catalans. Aquesta plataforma ha creat un punt d'informació laboral (PIL) gratuït pels treballadors i treballadores del sector carni que vulguin assessorar-se i denunciar els seus casos. Aquest PIL està a disposició cada divendres de 17.00 a 19.00 h de la tarda al Centre Cívic dels Habitatges Montseny de Vic (adreça).

Aquest grup de suport, junt amb la COS, els passats 12, 13 i 14 de juliol va dur a terme una segona acampada davant de l'empresa Le Porc Gourmet a Santa Eugènia de Berga. Aquesta acampada va servir per seguir reclamant els drets dels treballadors i treballadores del sector i que moltíssims d'ells i elles s'acostessin a demanar informació sobre els seus drets, que lamentablement a molts d'aquests centres de treball ni tan sols saben que els tenen. L'acampada de tres dies va ser tot un èxit i és un dels primers passos de la plataforma per estendre les reivindicacions laborals arreu de la comarca d'Osona per organitzar la lluita sindical a tota la indústria càrnia.

Sabem aquesta fita és complicada, però tenim l'energia i la il·lusió dels i de les que mai defallim, i seguirem plantant cara a l'esclavisme laboral fins a sempre i per sempre fins a la victòria final.

 photo int-02-esfosa-juliol-2016_zpsozym3dja.png