A finals de 2017 un grup de treballadors i treballadores de diverses empreses de les comarques gironines decidírem donar-nos de baixa del sindicat a què estàvem afiliats però sense voler deixar la lluita sindical, ja que tots i totes pensàvem que havíem d’afiliar-nos a un altre sindicat.

Una vegada que vam recollir informació dels diferents sindicats optem per posar-nos en contacte amb representants de la COS, primer amb companys l’antiga assemblea comarcal de la Selva i després amb companys del Secretariat Nacional. Un cop rebuda tota la informació del sindicat vam tenir clar que volíem formar-ne part, un sindicat de classe dels Països Catalans, de l’esquerra independentista, feminista, on no s’hi permeten alliberats i no acceptem subvencions de l’Estat, etc.

La COS ja estava representada en diverses empreses de les comarques gironines, en Clece, d’assistència domiciliària a gent gran i en Aplicacions Elèctriques, del sector del metall. També estava constituïda l’assemblea comarcal de la Selva.

Així, una vegada iniciat l’any 2018 els comitès de les empreses Medichem i Esteve Química de Celrà decideixen afiliar-se a la COS. Això va suposar que havíem de començar a organitzar-nos per poder donar cobertura sindical a aquests companys i companyes, iniciant una sèrie de reunions amb els companys de l’assemblea comarcal de la Selva per posar en marxa la territorial de les Comarques Gironines.

Després de moltes assemblees d’afiliats i afiliades es va decidir crear la territorial de la COORDINADORA OBRERA SINDICAL de les Comarques Gironines, els afiliats del sector de la indústria química també decideixen que no es constituirien com a assemblea sectorial i tota la seva activitat sindical la farien des de la territorial de les comarques gironines. L’assemblea comarcal de la Selva, per la seva banda, s’integraria en la territorial de les Comarques Gironines una vegada que estigués constituïda.

També durant aquest any es va discutir la necessitat de tenir una seu permanent del sindicat a Girona i que fos el referent com a Punt d’Informació Laboral i donar reforç als diferents punts d’informació de les comarques gironines. Totes aquestes reunions assembleàries les hem utilitzat també per fer acció sindical i donar a conèixer el sindicat. D’aquesta forma, l’augment d’afiliació també va ser força significatiu i els afiliats de Medichem i Esteve Química decideixen presentar-se a les eleccions sindicals, a finals del 2018 es promouen les eleccions com a grup de treballadors i treballadores per poder realitzar el procés d’eleccions.

Acabàrem el 2018 i començàrem el 2019 amb una intensíssima activitat sindical. Començant per posar en marxa el PIL – Punt d’Informació Laboral a Girona. Fer una campanya d’expansió per donar-nos a conèixer com a sindicat a les nostres comarques. Assumir les diferents responsabilitats que marquen els estatuts del sindicat i marcar-nos un pla d’acció social i sindical, per tal de poder-hi participar en les diferents accions que es poguessin produir (manifestacions, assemblees, eleccions sindicals, etc.)

D’aquesta forma, posàrem en marxa la nostra seu, obrint el local tots els dimarts al matí i dijous tot el dia, posant en marxa el Punt d’Informació Laboral. A més, el local està disponible qualsevol dia per fer reunions o concertar assessoraments amb treballadors i treballadores, delegats, etc., que ho comuniquin.

Mentrestant, es posaren en funcionament les xarxes socials de l’assemblea, per facilitar les tasques de comunicació i expansió, mitjançant twitter, facebook i instagram, etc. També es van editar fulletons explicant què és la COS i com es poden posar en contacte amb nosaltres (correu electrònic i adreça); s’han anat fent assemblees quinzenals.

També ens vam poder participar en la manifestació alternativa de l’1 de Maig de l’Esquerra Independentista; i es van fer diferents assemblees amb les companyes i companys d’ARRAN per explicar i treballar el Manual de drets laborals bàsics.

Al mateix temps, la participació en eleccions sindicals ha estat molt intensa presentant candidatures de la COS a 7 empreses de les comarques gironines amb els següents resultats:

  • Medichem 9 delegats de la COS.
  • Esteve Química 9 delegats de la COS.
  • Fundació de la Indústria Càrnia 1 delegat de la COS (així com 3 de CCOO, 3 d’UGT i 2 independents)
  • Sacopa 4 delegats de la COS (i 2 de CCOO i 3 d’UGT)
  • Nalco 2 delegats de la COS (i 2 de CCOO i 1 d’independent)
  • EDICAS 9 delegats de la COS.
  • Aplicacions Elèctriques – AEtech 3 delegats de la COS (i 2 d’UGT)

Amb les 3 delegades que ja teníem a l’empresa Clece de Blanes, ja sumem 40 delegats i delegades, tenint presència en diferents sectors industrials i dels serveis, com la Química, el Metall, les Càrnies i el d’assistència a domicili.

En les darreres setmanes, per acabar l’any, vam estar posant els fonaments per definir les nostres necessitats formatives, com donar-nos a conèixer com a sindicat i poder bastir i constituir les diferents i noves seccions sindicals d’empresa.

Per davant tenim un nou any ple de reptes. Esperem comptar amb el vostre suport!

Entre totes i tots, tot!!

 

Girona, novembre – desembre de 2019