Una delegació de sindicalistes encapçalada pel Secretari General Adjunt de la FSM Valentín Pacho va lliurar el 14 d’octubre passat a l’ambaixada de Xile a Atenes un comunicat oficial de la FSM, que reproduïm, sobre l’heroïcitat dels 33 miners rescatats ahir a Xile, però al mateix temps per qüestionar el paper del govern de Xile respecte a la seguretat i salut en el treball, sobretot en el sector miner. Aquest comunicat també ha estat enviat a l’Organització Internacional del Treball i al govern de Xile.

“Atenes, 14 d’octubre de 2010.

Al Cònsol de Xile a Atenes.

L’heroïcitat dels miners – L’espectacle del President de Xile

La Federació Sindical Mundial des del primer moment en què va ocórrer el tràgic accident a la mina de San José va publicar un comunicat en el qual va culpar als governs de Xile i la patronal de la mineria pel delicte comès contra els miners.
Els dirigents de la FSM a Xile durant tot aquest temps han seguit molt de prop els esdeveniments, han pressionat, han actuat per exigir el rescat dels nostres 33 germans. La Confederació Minera de Xile s’ha mantingut dignament en primera línia de batalla com a organització classista que lluita pel sector i la classe obrera. La UIS Metall de la FSM també ha tingut una important presència en els esdeveniments.
Ara, després del rescat dels 33 obrers, cridem tots junts:
Visca l’heroïcitat dels miners xilens.
Que cessi l’espectacle del president de Xile.
Aquests memorables 69 dies han mostrat al món les grans qualitats que únicament els treballadors tenen. Disciplina, solidaritat, lluita, resistència, paciència, força, modèstia. Aquestes són les qualitats que han mostrat els 33 perquè tots ells són fills de la classe obrera.
D’altra banda està l’espectacle, la hipocresia, les mentides, l’estil de vida que ha representat el President de Xile però també la cobdícia dels mitjans de comunicació.
Són dues classes socials diferents, dos móns diferents amb diferents principis, valors, cultures i comportaments.
Germans de classe, miners de Xile, els donem les gràcies. Estem molt orgullosos de vostès.
Estem molt orgullosos de la classe obrera i dels seus valors. Ara continuarem la lluita!. La FSM el juny de 2009 va intervenir en la OIT al costat de miners de Xile per a lluites a favor els convenis de salut i seguretat. Lamentablement la OIT en realitat, fins avui, no ha fet rés per tal de que s’apliquin els convenis aprovats.
Exigim una vegada més:
Que s’apliquin els convenis internacionals sobre salut i seguretat  a la mineria. Que el govern de Xile ratifiqui immediatament els convenis de la OIT.
Que es prenguin totes les mesures que exigeix el moviment sindical de classe en aquest sector.
Que es castigui als capitalistes i propietaris de mines com l’empresa Sant Esteban que es neguen a prendre mesures de seguretat en els llocs de treball.
Que es solucionin i es satisfacin les reivindicacions dels miners de Xile, que es paguin els seus salaris i que no quedin en l’oblit quan s’apaguin les llums de la popularitat.
Que totes les mines siguin de l’Estat i cessin els monopolis i les transnacionals  que especulen i exploten, només cercant el seu màxim benefici, les fonts de recursos naturals. Aquestes fonts pertanyen al poble i no als capitalistes.”