Des de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) volem fer públic aquest comunicat davant l’accident mortal al tren de rodalies de Manresa del passat dia 8 de febrer.

En primer lloc, la COS volem transmetre el nostre condol a la família de la treballadora que va morir en el xoc de dos trens a rodalies en la via de Manresa; igualment desitgem una ràpida recuperació de totes les passatgeres que van sortir lesionades.

Malauradament des de Guardamar a Perpinyà no podem dir que això hagi estat una sorpresa, ni cap casualitat. La dinàmica de desballestament i paulatina privatització del servei públic ferroviari arreu dels Països Catalans, i en concret el model de concertació de les rodalies a la Comunitat Autònoma de Catalunya, ja està donant els «bons resultats» que fa anys moltes avisaven, d’acord al que ja hi havia passat amb la privatització dels ferrocarrils per part del govern Tatcher al Regne Unit a principis del segle XX. Així, aquest model de concertació ha permès que una empresa privada com ADIF gestioni els diners públics amb ben pocs controls reals, quan no cap, i en aliança amb els polítics de torn, autonòmics i estatals, que no fan res més que mirar cap un altre costat (quan no estan culpant-se mútuament de la seua pèssima / còmplice gestió).

El resultat ja el coneixem. Manca d’inversió en el manteniment, manca d’inversió en millorar les mesures de seguretat, en la previsió d’accidents laborals i en el compliment de la normativa vigent, contractes precaris en augment que posen en perill tant a les persones que hi treballen com a les usuàries. I mentre el mantra de la «manca d’inversió» es repeteix a tort i a dret, el creixement del nombre de càrrecs de confiança, de buròcrates i d’usuaris de les portes giratòries, no fa més que augmentar… sempre a costa dels nostres diners. Mentrestant, les infraestructures s’han anat degradant cada cop més.

Tot això, en realitat, s’engloba en un procés de privatització que no només es dona en ADIF, sinó en la majoria de serveis públics. S’hi pot veure així el cas de TMB, els hospitals concertats o el tancament de línies en escoles públiques mentre es mantenen línies d’escoles concertades. I en tots aquests casos el resultat és el mateix. L’encariment del servei, el seu empitjorament, la pauperització de les condicions laborals i la precarització de la seguretat. Mentrestant, els serveis de qualitat es reserven només per aquells que tenen diners per costejar-los, mitjançant les VTC, per exemple.

A més, cal recordar que la majoria de les persones que usem el tren som treballadores i estudiants. Moltes de nosaltres anàvem o tornàvem de treballar, un desplaçament que hem de fer obligatòriament. Així doncs, moltes i molts treballadors també han sofert un accident laboral in itinere.

Volem reafirmar una salutació fraternal i solidària a tots i totes les afectades per l’accident, i molt especialment a la família de la companya morta.

Volem treballar per viure, no deixar-nos la vida treballant-hi!

Manresa, Bages, Països Catalans, 11 de febrer de 2019

Coordinadora Obrera Sindical – COS