Ahir, dissabte 7 de novembre, cap al migdia, va tenir lloc un nou i gravíssim accident laboral al nostre país que ha arrassat 5 vides, de 5 companys treballadors, i n’ha ferit de diversa consideració a altres 6. En el moment de redactar aquesta nota, 4 dels 5 companys morts continuaven sota la ferralla de l’estructura enfonsada. I 5 nous companys morts que s’afegeixen al jove treballador de 23 anys que va morir en març de 2007. Tots 6 eren d’origen portuguès i no tenien drets al Principat d’Andorra (excepte el de “treballar” en les condicions marcades per la patronal d’un estat on, a títol d’exemple, no és festiu el 1r de Maig).

Des de la Coordinadora Obrera Sindical – COS, sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans, denunciem públicament:

1- Que malgrat haver-se anunciat públicament l’aturada de les obres fins l’anàlisi d’un informe tècnic sobre allò ocorregut, entenem que les obres continuaran abans no s’aclareixi cap responsabilitat.

2- Que no s’aclariran responsabilitats en poc més de 3-4 dies, ja que una investigació mínimament correcta de l’accident, i el conseqüent informe tècnic en condicions, necessita mesos de treball (així ha passat per exemple amb l’accident del nou Mestalla, a València, en maig de 2008, on les 4 morts continuen sense jutjar-se, i l’informe va trigar més d’un any en fer-se públic)

3- Que no es disposarà del temps i dels mitjans necessaris per la investigació i depurar responsabilitats, ja que aquest túnel, una de les principals inversions en infrastructures fetes pel govern andorrà, ja té un retard oficial de 2 anys respecte a la data original d’inauguració (de 2008 a 2010)

4- Que donats els immensos interesos econòmics i polítics derivats de la “importància” d’aquesta obra, òbviament la feina es reprendrà sense aixecar gaires problemes pels responsables tècnics i materials d’aquest accident.

5- Que, per últim, un estat com l’andorrà, on la legislació en matèria social i laboral és gairebé inexistent, i on les persones treballadores es troben en una condició real de ser “no-ciutadans”, pesarà més la vida

Així mateix, des de la COS entenem que:

1- Cal fer una pressió real sobre el govern andorrà per tal que assumeixi la seva responsabilitat indirecta en aquest, i altres accidents laborals, en no legislar mínimament en matèria laboral, de seguretat i salut al treball, etc.

2- Cal garantir tots els drets socials i polítics per totes les persones treballadores residents al Principat d’Andorra (i arreu dels Països Catalans), per tal d’evitar aquesta barbàrie.

3- Cal garantir una borsa pública, i veritablement independent, de tècnics en prevenció de riscos laborals i inspectors de treball, per tal de fer un seguiment exhaustiu de qualsevol activitat productiva, i molt especialment d’aquestes obres de gran envergadura.

4- Cal garantir una formació contínua, de qualitat i gratuïta per totes les persones treballadores en matèria de prevenció de riscos laborals.

5- Així mateix cal forçar, per tots els mitjans legals possibles, a les empreses a garantir la seguretat i la salut dels i de les treballadores, unes condicions realment dignes de treball, la fi dels destalls a la construcció, i, sempre que sigui possible, garantir els descansos necessaris en aquells talls d’obra de més risc (encofrats, ferrallats, etc.)

Aquest terrible accident mortal a la rampa d’accès del túnel de les Dos Valires, on s’ha esfonsat tota l’estructura de bastides i cimbres de suport de l’encofrat de l’accès principal d’aquesta obra, no fa més que demostrar l’excasa, quan no nul·la, preocupació per les nostres vides, que no tenen el més mínim dubte en “sacrificar” quan estan en perill els seus beneficis multimilionaris.

Des de la COS volem manifestar el nostre condol amb les famílies i amistats dels companys morts, i la nostra més rotunda repulsa i demanda de responsabilitats davant d’aquests terribles fets.

A la feina ni un mort més!!

Treballar per viure si, morir treballant mai més!!

Països Catalans – 8 de novembre de 2009

*Coordinadora Obrera Sindical – COS*

*Sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans.*