Des de la Coordinadora Obrera Sindical ens adherim a la vaga de lloguers convocada per diversos sindicats de llogaters i grups d’habitatge d’arreu dels Països Catalans, de l’estat espanyol i d’altres països també.

Sense dubte vivim una situació de crisi originada per l’emergència sanitària de la Covid-19 que ha significat una greu afectació a tots els camps de la vida arreu del planeta. Si la situació de vulnerabilitat de la classe treballadora és palesa de per si per l’explotació inherent al capitalisme, en una crisi com aquesta es veu sotmesa a una pressió molt difícil de portar endavant, que ve a agreujar unes posicions ja de feblesa quan encara no havíem sortit de l’anterior crisi econòmica.

En el nostre país i com a treballadores ja hem començat a pagar els costos d’aquesta crisi en múltiples formes, des de l’explotació de la nostra força sense previsió i mesures de seguretat, ERTOs, acomiadaments, i tota mena d’abusos en una situació excepcional. No és poc dir que en la darrera quinzena les xifres de l’atur s’han incrementat en 500.000 persones.

I encara hem de tornar a pagar els costos d’aquesta crisi quan paguem el rebut de lloguer, que no ha tingut cap expedient de regulació, ni rebaixa, ni suspensió. L’afectació d’aquesta crisi pel que fa a l’habitatge dóna un cop dur a la classe treballadora que enfronta doblement els costos d’aquesta crisi veient com es redueix o desapareix el seu sou però no es redueix de la mateixa manera els costos de l’habitatge o els dels consums d’aigua i energia. No ens serveix cap moratòria ni cap línia de crèdit que ens ofereixi el govern perquè la pèrdua de salari no serà recuperada. A més per a milers de persones precàries, migrants sense papers, treballadores temporals, treballadores en negre, falses autònomes, la situació és encara més greu i ni tan sols entraran en els barems de la burocràcia administrativa.

Per això és imprescindible decretar de manera immediata la suspensió dels lloguers al llarg dels pròxims mesos i mentre el govern que correspongui no prengui aquestes mesures haurem d’organitzar-nos col·lectivament en una vaga de lloguers que ofereixi cobertura a aquells milers de persones que de fet ja no podran pagar aquesta mesada.

Aquesta crisi només ha fet que començar, i de la mateixa manera que els efectes del virus triguen uns dies a manifestar-se, els efectes econòmics de la situació només han començat a manifestar-se i aniran a més en les pròximes setmanes i mesos.

Les setmanes vinents i amb relació a l’habitatge caldrà posar sobre la taula no només el problema dels lloguers, també la suspensió de pagament d’hipoteques, així com la paralització dels desnonaments, el compromís dels propietaris a no prendre represàlies contra les vaguistes, o l’expropiació de fons voltor i grans tenidors.

Per totes aquestes raons ens adherim a la vaga convocada pels sindicats de llogateres i grups d’habitatge d’arreu, si no cobrem no paguem. Perquè per a milers de persones deixar de pagar és a hores d’ara l’única resposta possible, i perquè aquesta resposta ha de ser col·lectiva.