Les dades de seguiment de la vaga durant el primer dia mostren l'èxit i el gran suport amb què compta la vaga indefinida de les docents de les Illes.

Ahir, 16 de setembre, fou el primer dia de seguiment de la vaga indefinida de docents a les Illes, i per les dades amb què comptem es pot dir que va ser un èxit: 244 centres públics, concertats i privats, el seguiment a les quatre illes ha estat del 91%. Per illes ha estat: a Mallorca 91 %, Menorca 93 %, Eivissa 86 % i Formentera 95 %.

 

Tal com explica l'Assemblea de Docents al seu comunicat: 'Avui ha quedat ben palés que el suport de les docents a les nostres reivindicacions és massiu. A partir d'ara, una vegada hem deixat clar quin és el nostre suport, el nostre objectiu és mantenir paralitzats els centres educatius el temps que la inconsciència del govern ens hi obligue. Seua és la responsabilitat.' D'altra banda, el fet que el govern balear haja considerat "antidemocràtic" el dret a vaga per part dels treballadors, col·loca el president Bauzà a l'alçada de les més il·lustres figures de l'autoritarisme espanyol.

Així mateix, les baixes dades de participació difoses des de la Conselleria d'Educació són un símptoma que l'administració continua en la seua línia de mentir a la població per dur endavant els seus plans. A diferents poblacions de les Illes tingueren lloc les concentracions i manifestacions on docents, alumnes i pares i mares s'hi van unir per fer sentir la seua veu. En aquestes, s'ha cridat a la unitat i la cohesió en aquesta vaga i a donar continuïtat de la presència dels vaguistes al carrer. Les docents de les Illes, però, no hi eren soles.

La solidaritat amb les docents dibuixa el mapa dels Països Catalans.

A les principals ciutats dels Països Catalans s'organitzaren concentracions i manifestacions en solidaritat amb els i les docents que ara mateix es troben en vaga indefinida a les Illes. A Alacant, València, Castelló de la Plana, Tarragona, Lleida, Barcelona i Girona, es van viure ahir jornades de rebuig a les polítiques de retallades en l'educació, a la persecució lingüística al català i a la repressió contra el professorat. En tots els actes es van fer mostres de solidaritat amb els i les docents que han decidit fer vaga. En tots els actes es va remarcar que la defensa de l'escola pública, popular i de qualitat i la defensa del català van unides. I en tots els actes es va fer una crida a donar suport de tot tipus als i les vaguistes, perquè la vaga de les Illes acabe esdevenint l'espurna d'una vaga indefinida arreu dels Països Catalans.

A la Universitat d'Alacant, una trentena d'estudiants i treballadores es van concentrar a la plaça de la mà universitària, per tal de donar suport a l'inici de la vaga indefinida a les Illes. Convocades pel SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans), han volgut estendre la solidaritat i començar a sumar esforços en l'extensió de la lluita a aquest racó del país. A més de la iniciativa del SEPC, la resta de l'Esquerra Independentista del Sud ha engegat diverses iniciatives solidàries; així, l'Assemblea de l'Alacantí d'Endavant OSAN començarà aquest dimecres a recollir fons per a contribuir al manteniment de la Caixa de Resistència de l'Assemblea de Docents.

A la plaça de Manises de la ciutat de València, davant del Palau de la Generalitat, s'han concentrat més de mig miler de persones convocades pel Comité de Suport a la Vaga de les Illes, que compta amb presència destacada de l'Esquerra Independentista. Abans d'eixir en manifestació, un membre de l'STEPV va explicar com s'havia desenvolupat la primera jornada de vaga a les Illes, tot seguit, un membre d'Endavant OSAN i de la COS va llegir una carta d'agraïment d'Iñaki Aicart, portaveu de l'Assemblea de Docents de les Illes, i finalment es va llegir el manifest del Comité de Suport. En acabant, la concentració es va convertir en una manifestació pels carrers del centre de València i es van cridar consignes a favor de l'educació pública, en contra de les retallades, en defensa del català i en solidaritat amb la vaga. La manifestació finalitzà a la seu del PP, on de nou es va llegir el manifest del Comunicat de Suport. L'Esquerra Independentista de l'Horta, també han plantejat altres iniciatives durant els pròxims dies per recollir suport econòmic amb els i les companyes que es troben en vaga.

La Seu d'Urgell també va registrar una concentració de suport a la vaga de les docents de les Illes, iniciativa que es tornarà a repetir el pròxim dimecres, al mateix lloc, al Passeig de la Seu, per tal de preparar banderoles i pancartes de suport per penjar-les als centres escolars. Tarragona també viurà aquest dimecres una altra concentració solidària, a part de la celebrada ahir. A Lleida i a Girona, al vespre, també van acollir concentracions de suport i durant el matí del dilluns, la SEPC va mobilitzar les estudiants de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana en suport a la vaga indefinida de les docents illenques. La Plaça de la Catedral de Ciutadella de Menroca va viure una concentració massiva en suport a la vaga de les docents.

A la concentració de Barcelona, celebrada a la Plaça de Sant Jaume, es va llegir un manifest i es va demanar suport econòmic. També es va recordar la base assembleària d’aquest moviment que ha fet possible que la vaga indefinida fos convocada i siga avui un èxit. La vaga compta amb el suport de nombroses organitzacions sindicals, polítiques i culturals, associacions, entitats, AMPAS i claustres d’arreu dels Països Catalans. Així ho demostren els comunicats que estem rebent al correu en forma de fotografies i articles que pròximament farem públics en aquest mateix espai.