El nombre de persones aturades, “oficialment” inscrites als serveis de recerca d’ocupació a la CAC, CAPV i CAIB sumen ja més d’1,28 milions de persones.
L’Enquesta de Població Activa de l’estat espanyol mostrava més d’1,5 milions de persones sense feina (aquestes dades, tot i que no reflectir al 100% la realitat, són molt més fiables que les dades facilitades pel ministeri espanyol de treball).
L’atur continua sense aturador als Països Catalans, segons les dades que va fer públiques el dijous passat el Ministeri espanyol de Treball. A les Illes els aturats s’han incrementat en 840 persones (+0,86%%) respecte el desembre, per un total de 98.927 persones sense feina. Al Principat de Catalunya l’increment ha estat de 18.966 persones (+3,09%), per un total de 633.210 persones a l’atur, mentre que al País Valencià el total és ja de 551.793 persones, fet que suposa un increment de 16.757 aturats (+3.13%). En total l’atur “oficial” d’aquests tres territoris voreja els 1,3 milions, concretament 1.283.930 aturats (+36.563) als que caldria sumar-hi els de la Franja de Ponent, Andorra i la Catalunya del Nord (que ja en són més de 35.000). Cal recordar que aquestes dades no es poden comparar amb les que proporciona l’Enquesta de Població Activa (EPA) que publica el govern espanyol a través del l’Institut d’Estadística (INE), que el darrer mes indicaven més d’1,5 milions d’aturats als Països Catalans al sud de l’Albera.
A més a més les dades del Ministeri que mostren aquests 1,2 milions d’aturats només inclouen els ciutadans que estan inscrits als serveis públics de recerca de feina, però no que els que estan apuntats a algun dels cursos de formació de l’INEM o d’altres administracions (ni la majoria de jovent treballador, que no està apuntat als serveis públics de recerca d’ocupació, en cercar la seva primera feina, o les persones migrants en situació “irregular”)
Així la taxa d’atur que mesura el Ministeri es basa en les persones inscrites als serveis d’ocupació, per mesos. Per tant hi pot haver gent a l’atur però no inscrita en aquests serveis que no aparegui a les dades del Ministeri. En canvi l’EPA l’elabora l’INE de forma contínua i trimestral, inclou ocupats, actius i inactius, i es basa en enquestes a famílies i persones individuals.
L’EPA mostra un nou rècord d’aturats al conjunt dels Països Catalans
El País Valencià lidera la taxa de desocupats amb un 25,45% (641.300 persones) seguida per les Illes Balears amb un 25,2% (146.500) i el Principat de Catalunya, amb un 20,5% (775.400)
L’atur als Països Catalans ha assolit un nou rècord amb 1.563.200 aturats, segons indica el darrer trimestre de l’Enquesta de Població Activa (EPA) que ha publicat aquest divendres el govern espanyol a través del seu Institut d’Estadística (INE). Per territoris, el País Valencià té registrat un 25,45% d’atur, 641.300 persones, seguit de les Illes Balears, amb un 25,20% i 146.500 persones i, en darrer lloc, hi ha el principat amb 775.400 persones que representen el 20,5%, que fan el total de més d’1 milió i mig llarg d’aturats. A aquesta xifra cal afegir-hi les persones sense feina a Andorra, a la Catalunya Nord (es calcula que unes 30.000) i a la Franja de Ponent, així com d’altres que estiguin en formació, de manera que la xifra final real passa, de llarg, els 1,6 milions d’aturats. Cal recordar que aquestes dades no són comparables amb les que dóna cada mes el Ministeri espanyol de Treball, la darrera dada de la qual donava 1,24 milions d’aturats al nostre país.
La diferència entre un sistema de mesura i l’altre rau en el fet que la taxa d’atur que mesura el Ministeri es basa en les persones inscrites als serveis d’ocupació, per mesos. Per tant hi pot haver gent a l’atur però no inscrita en aquests serveis que no aparegui a les dades del Ministeri, com tampoc no hi apareixen aquells que estan apuntats a cursos formatius o a altres administracions. En canvi l’EPA l’elabora l’INE de forma contínua i trimestral, inclou ocupats, actius i inactius, i es basa en enquestes a famílies i persones individuals.