Fa uns dies, el responsable del col·legi de Toluges (el Rosselló), amb l’excusa de planificar-se per «raons sanitàries», va demanar al conjunt del professorat del seu establiment de dir si anaven a fer vaga o no. Això, amb la legislació vigent de l’estat francès, està prohibit. En secundària no existeix cap obligació de prevenir els responsables de l’empresa de si es farà o no vaga, i ell no té cap dret a demanar-ho. I això és així tant al nord com al sud de l’Albera.

Un bon grapat de professors, de bona fe, acceptaren dir si farien la vaga o no. Greu errada. Llavors, la direcció del centre, veient que hi hauria un nombre important de vaguistes, va avisar les famílies que hi hauria molts professors i professores en vaga i que, per aquest motiu, les classes acabarien a les 12.30 h en comptes de les 17 h.

Punt pels esquirols. Treballarien mig dia i el cobrarien sencer. Són premiats doncs, amb mig dia lliure. Això va passar ahir dilluns 9 de novembre.

Avui, 10 de novembre, en plena vaga, quan han arribat al centre a les 8.30 h els esquirols, la direcció del centre els hi ha demanat de fer les classes dels vaguistes. Això va en contra del dret de vaga i està prohibit a l’estat francès (també a l’estat espanyol). Com no els havien premiat prou per fer boicot a la vaga, han hagut de signar una hora extraordinària que cobraran de més.

Sí. No només la direcció del centre educatiu els ha fet fer l’esquirol, i els ho ha premiat, sinó que, el més greu, els esquirols ho han acceptat.

En altres llocs, a més del col·legi de Toluges, també ho han intentat alguns principals i provisors, però els han parat els peus. Conclusió del missatge que ha fet passar l”education nationale, no fer vaga surt a compte. Només han treballat mig dia, sent pagats a temps complet i de regal els han donat una hora extra pagada.

En resum. Els i les vaguistes han perdut de mitjana per un dia de vaga entre 80 i 100 euros, mentre que els no vaguistes han estat recompensats amb mig dia lliure i 25 euros lliures d’impostos.

En resposta, els companys i les companyes vaguistes de Toluges han anat davant del seu establiment a protestar en acabar la concentració.

Des de la Coordinadora Obrera Sindical, el sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans, donem tot el nostre suport a les vaguistes, fem una crida a organitzar-se i afiliar-se als sindicats combatius i de classe, sense subvencions ni alliberades.