La COS ens adherim a aquesta iniciativa per iniciar als Països Catalans un procés de ruptura amb els estats espanyol i francés i amb el sistema socioeconòmic imperant.

El passat dimarts 16 de juliol fou presentada la campanya 'Independència per canviar-ho tot'. Es va fer mitjançant una roda de premsa al CAP de la Guineueta de Nou Barris (Barcelona) on hi participaren diversos representants de les organitzacions que donen suport a la campanya. Un dels portaveus de la iniciativa, Aitor Blanc, militant de la COS al Barcelonès, fou la persona encarregada d'explicar aquesta iniciativa que neix amb l'objectiu de posar de manifest una dinàmica política a tot el territori dels Països Catalans per obrir un procés de ruptura amb els estats espanyol i francés i alhora amb el sistema socioeconòmic imperant, el capitalisme.

 

La triple crisi social, nacional i democràtica que viuen els Països Catalans s’ha traduït en l’obertura de nous escenaris polítics, que es converteixen en una oportunitat per a un projecte transformador com és el que representen l'esquerra independentista i els moviments socials. Però també es corre el risc de què aquestes propostes siguin marginades, i segrestar aquests nous escenaris i tancar la porta amb nous pactes amb l’estat. La mobilització social que s’ha generat en aquests tres escenaris està patint, en major o menor mesura, una supeditació a les dinàmiques institucionals dirigides per partits reformistes. Així, el procés sobiranista al Principat s’està farcint amb tota la ideologia de l’autonomisme i del pensament socioeconòmic dominant: no qüestionament del marc de la UE, negació de la dimensió nacional dels Països Catalans, nacionalisme economicista, atlantisme… L'evolució política d'aquest procés comença a mostrar indicis de la possibilitat que aquest derive en un nou pacte amb l’estat, davant la manca de voluntat de les classes dirigents del Principat per a obrir un autèntic procés constituent i emancipador, fets que s'han de denunciar davant del possible escenari de pacte amb l'estat, que suposaria el frau democràtic més gran dels darrers 30 anys.

Al mateix temps, la resposta política a les ofensives del PP al País Valencià i a les Illes s’està supeditant a l’estratègia de construcció de possibles governs tripartits. La limitació d’aquesta estratègia és evident i la fa incapaç de superar el marc constitucional, alhora, la claudicació a plantejar molts combats ideològics, o fer-ho des d’un tacticisme extrem, provoca un progressiu abandonament de postulats que han de ser fonamentals per a un projecte a mitjà termini que siga realment emancipador. També hi ha hagut una mobilització social que ha plantejat alternatives en clau rupturista, una mobilització que, si bé és difícil delimitar-la amb fronteres polítiques definides, sí que té al seu si el dinamisme de l’estratègia d’unitat popular i l’articulació nacional de l’esquerra independentista. Aquesta mobilització ha denunciat frontalment els responsables de la crisi, la manca de democràcia real i els dubtes i renúncies que planteja l’enfocament actual del procés pel dret a decidir.

Un gruix d'organitzacions i persones de l'esquerra dels Països Catalans hem decidit impulsar aquesta campanya per tal de poder intervenir en aquest escenari de cara a poder avançar cap a una ruptura amb els estats espanyol i francés que alhora comporte una profunda transformació social.
 

 

El dissabte 20 de juliol, primer acte

El Teatre Micalet de la ciutat de València (l'Horta) és el lloc escollit per acollir el primer acte nacional de la campanya. A partir de les set de la vesprada s'aniran succeint les intervencions de representants de moviments populars de la Mediterrània (Andalusia i Grècia) i d'Europa (País Basc, Escòcia i Irlanda) com ara Hugh Corcoran, sindicalista irlandès, Jonathon Shaf, membre de Radical Independence Campaign d'Escòcia i de Javier Sánchez, militant del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT). La representació catalana anirà a càrrec de la diputada al Parlament de Catalunya, la benicullenca Isabel Vallet.

La dinàmica engegada seguirà amb mobilitzacions descentralitzades entorn la Diada de l'11 de Setembre i, en aquesta primera fase de campanya, amb una mobilització nacional a Barcelona el 19 d'Octubre així com amb la creació de comités de campanya locals i/o comarcals arreu dels Països Catalans.

 

Més informació de la campanya:
www.percanviarhotot.cat/
www.twitter.com/
percanviarhotot
www.facebook.com/
IndependenciaPerCanviarHoTot