Segons un estudi de l’Associació espanyola de Neuropsiquiatria.
El problema existeix però no s’ha estudiat en profunditat. Prova d’això és la dificultat per quantificar-ho amb precisió: entre un 40% i un 90% de les dones troba algun tipus de violència i fustigació al llarg de la seva vida en el treball. Així ho denuncien la psiquiatra Maite Climent i la psicòloga Marisa López Gironés. Ambdues lideren, des de l’Associació espanyola de Neuropsiquiatria (AEN), un estudi sobre la dimensió d’aquesta forma de maltractament i els estralls que causa en la salut de les seves víctimes.
“L’objectiu és conscienciar-se del problema, visualitzar-ho, perquè està amagat, encara que sí es veu en les consultes d’atenció primària, pels problemes mentals que presenten les seves víctimes”, explica Climent.
L’estudi forma part d’un projecte de l’Associació de Salut Mental Europea (MHE) subvencionat per la Comissió Europea (CE). A més de l’estat espanyol, al programa participen altres set estats.
Després de dos anys de labor, els grups de treball van presentar a la CE les seves conclusions la setmana passada. López i Climent destaquen que “hi ha tres vegades més assetjament sexual cap a les dones que cap als homes”. També en el treball. El problema és que és difícil identificar-ho.
“Si els preguntes directament si se senten agredides, contesten que no. Quan els poses exemples concrets, veus que sí són víctimes del sexisme”, explica López. Les conseqüències es mostren en forma d’ansietat i problemes mentals, que en el pitjor dels casos acaben també amb la salut física. Aquestes expertes confien que el programa contribueixi a sensibilitzar a la societat i potenciar la investigació sobre aquest problema.