La coordinadora de la Federació Sindical Mundial dels pobles, de la qual la COS hi participem representant els Països Catalans, ha emés aquest comunicat contra l’augment constant del preu de l’electricitat.
Durant els últims mesos estem sofrint els màxims històrics en el preu de la llum a l’estat espanyol, situació que repercuteix de manera directa en les ja més que precaritzades condicions de vida de la classe treballadora en ser un bé essencial per tal que les persones puguem viure amb dignitat.
La factura de la llum inclou tres conceptes.
· Peatges (40%): determinats pel govern espanyol per al manteniment de la xarxa i el transport de l’energia,
· Imposts (21%) IVA, impost a l’electricitat, impost a la generació elèctrica… i al lloguer de comptadors i
· Preu de l’energia (39%): que es determina per subhasta i on hi ha dos tipus de mercats: el mercat lliure on es pauta el que es paga amb la comercialitzadora; i el regulat, on en el preu es defineix per subhasta de l’OMIE (Operador del Mercat Ibèric de l’Energia).
El sistema energètic és insostenible i dependent dels combustibles fòssils. Avui dia, a l’estat espanyol només el 40% de la producció d’electricitat prové de fonts «renovables» i les energies fòssils, específicament el gas natural, condicionen directament el preu de la llum, ja que són les centrals de cicle combinat les que s’utilitzen per a garantir el subministrament. La pujada dels preus del gas natural i la pujada del preu d’emissió de CO₂ són els majors factors que causen la pujada del preu de la llum. Per si no n’hi hagués prou, les grans empreses elèctriques aprofiten la situació per a maximitzar beneficis mitjançant fonts de generació més barates.
Les empreses Iberdrola, Endesa, Naturgy, EDP i Repsol controlen més del 80% del mercat de les elèctriques i són aquestes empreses les que determinen el preu de la llum i traslladen els sobrecostos a la factura. Estem davant un mercat energètic que funciona com un oligopoli amb evidents portes giratòries entre la classe política i les pròpies elèctriques. Aquestes empreses, a més, acumulen enormes beneficis econòmics com demostren els 1.394 milions d’euros que va acumular Endesa en el 2020 o els 3.610,7 milions d’euros que va acumular Iberdrola. No contents amb aquests enormes beneficis, aquestes empreses rebran abundoses partides dels fons europeus.
Davant una estafa com aquesta, les mesures proposades pel govern de l’Estat espanyol, tals com la suspensió o reducció d’impostos, no serveixen per a impedir la pujada de preus i en compte de qüestionar l’arrel del problema, apliquen aquestes mesures que es financen amb diners públics. Necessitem mesures urgents que posen en qüestió aquest sistema injust, ja que sense mesures estructurals que aturen l’estafa és impossible fer front a aquest problema.
Pensem que en un sistema ecològicament insostenible i on les elèctriques no fan més que enriquir-se, la transició no pot estar en mans d’aquestes empreses. Per tot això, des de la Federació Sindical Mundial de les nacions sense estat proposem les següents mesures:
• Perquè una vegada més la pujada del preu de la llum no la paguem els i les treballadores, exigim limitar l’alça de preus i garantir el subministrament a les persones en situació de vulnerabilitat.
• Desenvolupar estratègies per fer front a la crisi ecològica, propietat i control públic del sector energètic, com per exemple, creant una empresa pública, tal com s’ha fet en diferents estats europeus.
• Avançar cap a la sobirania energètica dels pobles.
Per tot això, des de la Federació Sindical Mundial de les nacions sense estat fem una crida al moviment sindical de classe per tal que denuncie l’estafa en el preu de la llum, i al fet que es mobilitze per denunciar aquesta situació. És urgent un canvi de model que pose la vida, el planeta i a les persones en el centre, i per a això és necessari acabar amb aquest oligopoli que condemna a la misèria a la classe treballadora mentre les elits econòmiques s’enriqueixen cada vegada més.