Acte en memòria i desgreuge de les víctimes del franquisme soterrades a les fosses comunes del Cementiri general de València

Exhumacions judicials de les fosses comunes

No al monòlit als feixistes sobre la fossa comuna de la Secció 7ª Dreta

Setanta cinc anys després del colp feixista que va desencadenar un dels periodes de major repressió en la història d’Europa durant el segle XX, el qual projectà i portà a terme el sistemàtic genocidi de desenes de milers de persones, asistim a l’enèsima intentona d’esborrar del passat i condemnar a la desmemòria tants fets i tants noms que continuen esperant la seua reparació.

Ara –i ja des de fa algun temps- en forma d’exhumacions sospitosament apresurades, irregulars, els objectius útims de les quals no és difícil separar d’algunes immediates conseqüències, per exemple, la mercantilització dels seus resultats o, encara pitjor, la destrucció de proves que comporta l’indiscriminat saqueig de molts dels fossars presents al mapa dels horrors.

No s’hi ha considerat suficient destruir documentació. En aquest vast pla d’instal•lar definitivament l’amnèsia col•lectiva hom va directament als espais físics que ens parlen de tot allò que no pot restar impune.

És evident que són necessàries les exhumacions però és clar també que n’hi ha certs protocols –que marca una legalitat que alhora es voreja- d’obligat compliment: presència judicial, intervenció forense, pesquisa policial.

La indefensió de les víctimes, la llarga negació dels seus drets perllongats en la marginació dels seus familiars a una investigació que desvetlle la veritat i repare mínimament l’exclusió històrica, la cada vegada més sòlida ocultació i manipulació de la memòria, són assumptes massa presents com per a no lluitar i exigir tot just el contrari.

I, en mig de tot açò, la burla de símbols com ara el monòlit del Cementiri General de València, insultantment erigit per a soterrar, encara més, els morts. Una nova arma de destrucció masiva amb la qual el pensament monolític ens continua recordant a aquells que, victoriosos fa més de setanta anys, ens segueixen ordenant, en tots els sentits.

Per tot això, els i les sotasignants d’aquest manifest exigim:

- La retirada immediata del monòlit de la vergonya.

- L’anulació de la Llei d’Amnistia de 1977 i de la Llei de Memòria Històrica de 2007, autèntics decrets de punt final, orientats a l’anulació de responsabilitats en el genocidi i al control dels tribunals de Justícia, impossibilitant qualsevol investigació real al voltant de les víctimes i els seus botxins.

- Exhumacions judicials dels fossars.

Veritat, Justícia i Reparació

ENTITATS SIGNANTS: Fòrum per la Memòria del País Valencià; Centre Social Terra; Maulets; Alerta Solidària, CNT-AIT València; Coordinadora Obrera Sindical (COS); Societat Coral El Micalet; CGT; Comissió de la Dignitat de València i Catalunya; Esquerra Republicana del País Valencià; Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN); Esquerra Anticapitalista; CNT-AIT Sagunt; Col·lectiu Antifeixista de València; Associació Memòria de Mallorca; Revista Literaria BABEL, Caracas, Venezuela; Associació Sabadell per la República; A.A. V.V. “Avecalta”, Las Palmas de Gran Canaria; Antifeixistes.org; Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Transsexuals i Bisexuals (GAG). Barcelona; Asociación Hijos y Nietos del Exlilio Republicano; Associació de víctimes de la repressió franquista a Tarragona; Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa; Asociación por la Recuperación de los Desaparecidos del Franquismo; Moviment de Defensa de la Terra (MDT). València; Esquerra Unida de Paiporta; Iniciativa del Poble Valencià; Ajuda Evangèlica dels Països Catalans; Grup de dolçaines i tabals “Estrela Roja de Benimaclet”; El Militant-País Valencià; Acció dels cristians per l’abolició de la tortura (ACAT); CNT-Vall de Segó; Radio Malva. Proyecto de Comunicación Asamblearia y Autogestionaria desde la Malva-rrosa; Sindicat d’Estudiants; Col·lectiu A les Trinxeres; Associació Cultural “Ca Bassot” de Burjassot; Agrupació Ciutadana Arc Iris de Simat de La Valldigna. La Safor (País Valencià); Associació Llaurant Cultura (Alboraia); Joventuts d’Esquerra Republicana del País Valencià (JERPV); Casal Jaume I de la Malva-rosa;