Prou abusos contra les treballadores de la maduixa del Maresme.
Nativa o estrangera, la mateixa classe obrera!
El proper dilluns 17 de gener la Coordinadora Obrera Sindical al Maresme convoquem una manifestació a Sant Pol de Mar, en suport a dos treballadors agrícoles acomiadats per reclamar els seus drets laborals davant Inspecció de treball.
Els dos treballadors van estar treballant per l’empresari Abdelmalek des del 2017 i 2018, respectivament. Recollien i regaven els conreus sis dies a la setmana, des de les sis del matí a les sis de la tarda, fent per tant, més de 60 hores setmanals, sense vacances i rebien 500 € mensuals, amb la promesa de què més endavant rebrien un contracte adequat per poder sol·licitar l’arrelament laboral i regularitzar la seva situació administrativa.
L’empresa, que es dedica al cultiu de maduixa i pèsols, està sota investigació per estafa i tràfic de contractes de treball falsos a treballadors migrants arran la denúncia dels treballadors. Així, el juny de 2021, Inspecció de Treball va fer una actuació sorpresa amb acompanyament policial a la finca. La magnitud va ser tal que TV3 se’n va fer ressò: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/26-detinguts-en-una-xarxa-que-venia-contractes-de-treball-falsos/video/6114546/?ext=SMA_WP_F4_CE24_
Tot i que encara estan obertes les diligències d’Inspecció de Treball, Abdelmalek ha estat multat amb 22.000 € per frau a la Seguretat Social. Aquest ha estat el motiu pel qual l’empresari va comunicar als treballadors que estaven acomiadats ells i tots els familiars seus que hi treballaven.
Malgrat que el patró directe és Abdelmalek, els seus clients i codemandats són les empreses que compren els conreus recollits són Unió de Maduixaires de Calella i Productes Agrícoles Carreras SA. La demanda demana la nul·litat dels acomiadaments. L’acte de conciliació està previst pel dia 20 de gener a les dependències del Servei públic d’Ocupació de Catalunya a Mataró.
Des de la COS i els espais de suport mutu laboral que el sindicat ha impulsat i on col·labora, observem que les situacions d’abús i de superexplotació a què la patronal catalana sotmet als companys i companyes migrants són una constant. No només en el camp, també entre d’altres al sector del tèxtil, l’hostaleria, la neteja, l’atenció a persones dependents i als escorxadors.
Tot i que és una situació comuna a les tasques agrícoles arreu de l’Estat, la recollida de la maduixa ha pres protagonisme en els darrers anys arran la denúncia dels abusos sexuals i vexacions a què són sotmeses les temporeres a Andalusia. Tot i així no cal anar tan lluny, ja que la recollida de la pera i d’altres cultius al Camp de Tarragona i altres zones agràries a Catalunya i al País Valencià reprodueixen el mateix esquema. Jornades extenuants per cobrir la collita el més ràpid possible, treball sense regularitzar, impagament de nòmines, salaris per sota de les condicions mínimes que estableix la llei i un abús continu de la debilitat en què la Llei d’Estrangeria ubica els treballadors migrants per negociar i reclamar els seus drets.
Davant aquests abusos de la patronal, la Coordinadora Obrera i Sindical fem una crida a la mobilització per plantar cara. Dilluns 17 de gener i dijous 20 de gener mitjançant la solidaritat i el suport mutu sortim al carrer per assenyalar els explotadors i en defensa dels drets laborals dels treballadors i treballadores del sector agrícola.
Maresme, 13 de Gener de 2022