Comunicat de la sectorial d’Acció Social de la COS a la comarca de l’Horta, davant l’anunci de l’Ajuntament de València per tancar recursos i serveis socials essencials, més en plena crisi de la Covid-19, sense previ avís.

L’Ajuntament de València, al mes de març, uns dies després de decretar-se l’Estat d’alarma, fa públic que habilitarà places residencials d’emergència per la Covid-19. La seua idea inicial era mantenir-les obertes fins dos mesos després de la finalització del confinament. La realitat amb la qual ens trobem és que, amb la ciutat encara en fase 1 de la desescalada, l’Ajuntament ha pres la decisió de tancar les 340 places d’emergència que estan actives encara hui. La publicació a la premsa d’aquesta informació no va acompanyada de cap alternativa residencial: tanquen els centres donant l’esquena a les persones en risc d’exclusió social i a les treballadores en precari que estan fent ús d’elles.

Les primeres setmanes, alguns poliesportius es posaren a disposició de les persones en situació de sense llar i per a aquelles persones que de sobte van perdre el seu habitatge i a les quals no se’ls va poder oferir cap alternativa habitacional. Allà podien fer ús del servei de dutxes i rebre una bossa d’aliments. També s’ha anunciat la seua tancada entre aquesta setmana i la pròxima, llevant-los la possibilitat de garantir la seua higiene personal i l’accés a una alimentació mínima.

L’Ajuntament també ha publicat una notícia referent a l’empadronament: deia que l’anava a flexibilitzar perquè qualsevol persona poguera accedir pel fet que és indispensable per a tramitar la targeta sanitària, demanar una prestació econòmica, escolaritzar als i les menors… Suposadament, aquesta gestió es faria des dels Centres Municipals de Serveis Socials de la ciutat.

Per una altra banda, les xarxes socials de la Generalitat Valenciana, Igualtat i Polítiques Inclusives, publiquen que, els Centres de Serveis Socials ja estan funcionant de manera presencial des del passat dilluns. Però aquesta informació no és certa. Les portes continuen tancades per a l’atenció directa i no contesten al telèfon ni als mails per a donar les cites prèvies. Un gran nombre de persones i famílies necessiten informació sobre com tramitar les ajudes de manutenció creades en substitució de la beca de menjador; treballadores que han perdut les feines i necessiten ajudes de manutenció de caràcter urgent per a fer front a les despeses de llum, aigua o lloguer (moltes persones usuàries de serveis socials treballen a l’economia submergida); persones que necessiten aliments perquè els llocs on acudien habitualment de repartiment d’aliments i/o menjadors socials han tancat les seues portes per recomanació sanitària; persones que perden els seus habitatges per no poder fer front al pagament del lloguer de la casa o l’habitació; i moltes altres situacions que la població està vivint. La desatenció augmenta encara mes l’alta vulnerabilitat social d’un important sector de la població.

A més, les oficines del LABORA tampoc no han obert encara les seues portes: els telèfons i la línia de WhatsApp que activaren tampoc funcionen correctament. La tramitació de qualsevol de les prestacions i subsidis que habitualment gestionen, s’ha convertit en una carrera d’obstacles impossible de superar per a milers de treballadors i treballadores.

Davant aquesta situació, exigim:

• Que qualsevol informació que es publique a la premsa o a les xarxes socials estiga contrastada i siga verídica.

• Que els recursos d’habitatge, d’alimentació i d’higiene per a les persones en situació de sense llar, es mantinguen oberts. No acceptem cap retallada als recursos socials.

• Que s’agilitze la tramitació de prestacions i ajudes socials.

• Que es garantisquen unes condicions laborals dignes per a la classe treballadora, amb especial cura per a les treballadores en precari.

• Que es done una atenció, real, efectiva i de qualitat a tota l’Administració Pública.

• I que tot el personal d’aquests serveis essencials siga contractat amb condicions dignes i informat prèviament d’aquestes decisions. Les treballadores i treballadors estem farts de fer de peons dels polítics de torn!