Comencem a organitzar assemblees obertes de treballadores i treballadors de l'hostaleria arreu del territori.

S'està negociant el nou conveni d'hostaleria de Catalunya i com de costum, les centrals sindicals que tenen la concertació amb la patronal com a única estratègia de negociació, no informen de l'estat de les negociacions als treballadors i treballadores del sector.

Recordem que aquesta estratègia dels sindicats pactistes sempre han suposat en les darreres dècades, pèrdues de drets i retrocessos per a la classe treballadora. És per aquest motiu que des de la COS volem començar a revertir aquesta situació i situar a les persones, i les seves demandes, que treballen en el sector en el centre del debat, per això començarem a organitzar assemblees obertes arreu del territori. La primera serà el dilluns 20 de març, a partir de les 20.00 h, al Cafè de Mar de Mataró (Carrer Santa Rita, 1). Pròximament informarem de noves dates a l'Alt Maresme i a la Selva.

L'hostaleria és un sector amb condicions de treball extremament precàries (alta temporalitat i rotació, contractes en frau de Llei, manca d'alta al Règim General de la Seguretat Social, jornades de treball inacabables, mercat altament segmentat i discriminació per raó de sexe, entre altres exemples).

Encara que les empreses ens diguin que poden disposar com vulguin de nosaltres, això no és cert. No podem donar per bones frases com "aquest negoci és així" o "se sap quan s'entra però no quan se surt". Som treballadors i treballadores amb drets i està en la nostra mà defensar-los. Els tenim reconeguts al marc normatiu vigent: Estatut dels Treballadors i Convenis Col·lectius d'hostaleria, i amb organització sindical i lluita de base i consciència col·lectiva podem defensar-los, ampliar-los i millorar-los.

L'estiu passat, la COS vam editar una nova versió de la guia dels drets de les treballadores del sector de l'hostaleria. Amb aquesta guia es vol continuar facilitant tot un seguit d'informacions bàsiques d'importància per a les treballadores del sector, per tal que es puguin informar i organitzar-se en un sector on la precarietat és el més habitual, fonamentalment entre el jovent, les dones i les persones migrants, tot promovent l'acció col·lectiva, tant dins com fora dels centres de treball, per poder fer front a la precarietat laboral imperant en el sector donada l'extrema situació d'atur, desconeixement i desprotecció existents actualment i els diversos problemes per a les treballadores que se'n deriven; horaris fora de tota reglamentació, jornades inacabables, acumulació d'hores extres, manca de seguretat i higiene al treball, treball en negre…