(València – l’Horta)

Els darrers anys, les societats occidentals estan patint un greu retrocés democràtic i de drets humans amb el teló de fons de la crisi econòmica i la por al futur. La història ens ha ensenyat que aquests episodis són els més favorables perquè els discursos i les idees intolerants, les pors i els prejudicis, contaminen les societats democràtiques que tant ens han costat construir.

L’arribada de l’extrema dreta racista i xenòfoba a les institucions europees, als governs, als parlaments i als ajuntaments, i els falsos debats sobre cultures millors o pitjors, han situat els immigrants, els musulmans, els jueus, els homosexuals i els drets humans en el punt de mira de les organitzacions i discursos d’intolerància.

És per això que és necessària una resposta basada en la complicitat de tots els agents socials, polítics i culturals, per tal d’aturar la promoció de l’odi al diferent. Per fer fora de l’agenda política els discursos i les pràctiques que condemnen certs col·lectius a la marginació i a l’estigmatització. Per alertar la societat que aquestes pràctiques i aquests discursos, articulats sobre prejudicis, són l’avantsala del feixisme que tan tristament va conèixer Europa fa 70 anys i que ja creiem derrotat.

La deportació i criminalització dels gitanos a França; la construcció de presons per immigrants sense papers (CIEs) i l’ús de la immigració com arma electoral; l’estigmatització constant de l’Islam i dels musulmans; Els tòpics antisemites; Els atacs i la marginació de la comunitat LGTB; Les manifestacions xenòfobes i racistes; Els atacs incessants i impunes de grups d’extrema dreta contra persones, locals i actes, i l’escassa atenció que els governants presten a aquests fets, emplaça de nou a la societat civil a prendre la paraula i donar un pas endavant, sempre per davant de les institucions, per reclamar mesures concretes i contundents per posar fi d’una vegada a la normalització de la intolerància.

Les organitzacions sota-signants convoquem pel proper DISSABTE 13 DE NOVEMBRE a les 19:00hs una CONCENTRACIÓ a la Plaça de la Mare de Deu de València per commemorar, com es farà a la resta de països europeus, la Kristalnatch, la “nit dels cistalls trencats”, quan els nazis van encetar la seua política d’extermini contra els col·lectius diferents que culminà amb l’Holocaust.

El simbolisme d’aquesta data no és casualitat, ja que al nostre parer, hui s’està produint una constant Nit dels Cristalls Trencats contra col·lectius diferents a tota Europa, amb l’ascens de l’extrema dreta a les eleccions i la normalització dels discursos racistes i involucionistes ja en boca dels polítics que, obviant la seua responsabilitat, utilitzen els tòpics amb clares intencions electoralistes.

A més, el dia 16 de novembre és també el Dia Intyernacional de la Tolerància, pel què, amb més motiu, el nostre acte pretèn enllaçar ambdues dates (9 i 16 de novembre) i recordar la necessitat de combatre la intolerància per poder viure en una societat democràtica i en pau.

Aquest acte vol cridar l’atenció sobre la perillositat dels discursos d’odi i intolerància que s’estenen per Europa, i demostrar que, com fa 70 anys, els demòcrates no estem disposats a permetre una involució política que ens retorne a temps passats.

 

ELS DRETS HUMANS NO SÓN NEGOCIABLES, NI ESTAN SUBJECTES A CAP CIRCUMSTÀNCIA ECONÒMICA, POLÍTICA I SOCIAL.

 

Primer van venir pels jueus,

i jo no vaig dir res, perquè no era jueu.

Després van venir pels comunistes,

i jo no vaig dir res, perquè no era comunista.

Després van venir pels sindicalistes,

i jo no vaig dir res, perquè no era sindicalista.

Després van venir per mi,

i ja no quedava ningú per defensar-me.

Pastor Niemöller, víctima dels nazis

 

20N- Recuperem la memòria. Lluitem contra el feixisme: Manifestació antifeixista a València. A les 19h30 a les Torres dels Serrans.

Organitza: València Antifeixista.