8 de març / Dones lliures, desobedients i feministes per canviar-ho tot

Us adjuntem el manifest unitari de l’esquerra independentista amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

El sistema capitalista necessita del patriarcat per mantenir les seues quotes de benefici a través de l’explotació i la dominació. Són dos sistemes que interactuen i operen de manera conjunta. L’explotació és la transmissió sistemàtica de recursos de qui els produeix cap a qui no els produeix i la dominació ens imposa rols i estructures per legitimar aquesta explotació.

 

 

Així doncs, tant a la feina com a casa com en altres espais estem exposades a les agressions del patriarcat i el capitalisme. Paral·lelament ens torbem amb altres opressions que determinen la nostra precarietat i desigualtats que com a dones no podem obviar, com són la procedència, l’ètnia, la classe, la sexualitat i/o l’edat, entre moltes altres.

Avui, hi ha raons més que suficients per dir que la classe treballadora ha vist com els seus drets han estat retallats i menyspreats per les classes dominants, i les dones treballadores som les que estem pagant les conseqüències més dures de la despossessió per part de la burgesia i el capital. Les nostres condicions de vida estan sent degradades. Es retallen ajudes a la dependència, a la maternitat i a la conciliació. Es retalla en sanitat i educació. Es retalla en polítiques d’igualtat i de prevenció i abordatge de la violència masclista. La darrera reforma laboral ens exclou encara més del treball assalariat, condemnant-nos a l’economia submergida quan no al treball domèstic no remunerat (no com a opció personal sinó perquè el context ens hi aboca). La bretxa salarial entre dones i homes no fa més que augmentar. I se’ns persegueix i se’ns fa fora dels carrers per ser migrades, trans i/o putes.

Tota aquesta violència estructural s’agreuja amb les agressions i assassinats masclistes que no cessen any rere any, sinó que van a més. Així com per aquelles violències que no per menys visibles són menys perjudicials (menyspreu, insults, pressió estètica, gelosia, possessivitat…). Recentment hem rebut l’últim atac directe a la nostra vida i el nostre cos. La contrareforma de la llei de l interrupció voluntària de l’embaràs que pretén acabar amb el dret al propi cos de les dones, infantilitzar-nos, i fer-nos meres reproductores de la força de treball tot relegant-nos a l’àmbit domèstic. Es pretén que el control de la vida de les dones, deixe de ser de les dones i que la maternitat passe de ser una elecció a una obligació. A més, és una llei del tot classista en tant les dones que tinguen diners seguiran podent avortar quan vulguen, en canvi, les dones de classe obrera es veuran obligades a avortar en condicions perilloses i en la clandestinitat, arribant a posar en joc la seua vida.

Davant aquest panorama, com a classe i com a dones, només ens queda un camí i és seguir batallant per construir noves formes de relacions entre persones i sexo-afectives. Per aconseguir la igualtat i la corresponsabilitat en el món laboral, social, personal i familiar, i la socialització dels mitjans de producció però també de les tasques de reproductives de i cura. I finalment per poder decidir lliurement si volem ser mares o no, perquè si nosaltres parim nosaltres decidim. Per tot això, ara més que mai l’aliança entre dones treballadores i l’autodefensa feminista són imprescindibles!

Hem de ser lliures per decidir.
Hem de ser desobedients per lluitar.
I hem de ser feministes per guanyar!
Visca el dia internacional de les dones treballadores! Visca el 8 de març!

Esquerra independentista

Alerta Solidària | Arran | Candidatura d'Unitat Popular | Coordinadora Obrera Sindical | Endavant OSAN | Moviment de Defensa de la Terra | Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

Convocatòries nacionals 8 de març

ALACANT
12.00 h Plaça de l'Estrella

BARCELONA
18.30 h Plaça Universitat

LLEIDA
19.00 h Plaça de la Catedral

GIRONA
12.00 h Escales de la Catedral

PALMA
12.30 h Plaça Espanya

TARRAGONA
19.00 h Estàtua dels Despullats

VALÈNCIA
19.00 h Jardins del Parterre