La convocatòria de vaga general del 8M, presentada per la COS al Principat de Catalunya i al País Valencià ha estat seguida de forma irregular especialment en el sector públic (1,39%), tot i que de forma majoritària a les universitats.

Un cop més hem vist com patronats i sindicats majoritaris s’han escarrassat per negar la convocatòria de vaga i desmobilitzar les companyes que volien sumar-s’hi a través de mentides i coaccions. Alhora, hem vist com moltes companyes no han pogut sumar-s’hi a causa de la delicada situació econòmica que viu la classe treballadora, amb un progressiu procés d’empobriment des de fa dècades, que a la pràctica deixa en suspens drets tan fonamentals com el de la vaga, mentre els beneficis de grans empreses i corporacions no fan més que augmentar any rere any. 

Durant el matí les convocatòries, a través dels Comitès de Vaga feministes locals, han paralitzat el transport i l’entrada a les principals ciutats dels Països Catalans amb talls a les carreteres, generant cues quilomètriques. Seguidament, s’han realitzat piquets informatius, xerrades i dinars populars arreu del territori.

Destaquem les convocatòries de les manifestacions de la tarda, que han estat tot un èxit, amb desenes de milers de persones a Barcelona i milers a ciutats com Tarragona, Manresa, València, Xàtiva, Tortosa, Lleida o Girona. Les reivindicacions durant les manifestacions han assenyalat com a perpetuadores del patriarcat i del capitalisme les grans empreses, com Mercadona o Inditex, o diverses seus de l’Administració Pública, l’oficina d’habitatge a la capital del Segrià o el Consorci d’Educació a Barcelona.

Un any més, les feministes i sindicalistes d’arreu dels Països Catalans hem demostrat la nostra força, recuperant mobilitzacions que no es veien des d’abans de la pandèmia, denunciant la precarietat i el context de crisi i assenyalant els sindicats grocs i l’Administració com a culpables de liberalitzar el feminisme i parlar de polítiques buides sense atendre a les problemàtiques reals de les treballadores.

Això és només l’inici de moltes de les mobilitzacions que vindran: continuem organitzant-nos i continuem estenent la solidaritat de classe per bastir uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes!

Barcelona, 9 de març del 2023