Lluita pels teus drets!!! Aliments, aigua, medicaments, llibres, habitatge

FEDERACIÓ SINDICAL MUNDIAL – FSM

 

ACTES I ACCIONS PEL 3 D’OCTUBRE ARREU DELS PAÏSOS CATALANS

 

En el marc del 3 d’Octubre de 2012, la Jornada Internacional de Lluita convocada per la FSM, des de la COS hem desenvolupat diversos actes i accions en diferents indrets dels Països Catalans. Així doncs, companys i companyes de la COS han organitzat i/o participat en diferents actes a les ciutats d’Alacant, Gandia, València, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Mataró o Girona.

Alacant (l’Alacantí):

La Plataforma de Lluita Contra les Retallades, de la qual forma part l’Esquerra Independentista d’Alacant, desenvolupà al llarg de la setmana passada (de l’1 al 5 d’octubre), una important agenda d’activitats en el marc de la Setmana europea contra la privatització de la sanitat i la Jornada internacional de lluita convocada per la Federació Sindical Mundial.

Dimarts 2, a la seu d’Esquerra Unida, i dimecres 3, a la Universitat d’Alacant, José Barril, membre de l’Assemblea de Treballadores per la Vaga General, oferí sengles xerrades al voltant de les causes i les conseqüències de la privatització de la sanitat.

En elles, explicà les dinàmiques seguides pels diferents governs per a deteriorar la sanitat pública, com ara augmentar les llistes d’espera, disminuir els recursos humans i materials, infrautilitzar els recursos, promoure indisciplines, males pràctiques i corrupteles, usar les infraestructures públiques per a usos privats, o incrementar els concerts i les externalitzacions. Barril incidí que la introducció de l’ànim de lucre en la gestió de la sanitat no ha estat exclusiva dels governs del PP, ja que també el tripartit català, el govern del Psoe a les Illes Balears o el de Zapatero van aprofundir en la política de privatitzacions, de la qual se’n beneficien bancs i constructores amb l’edificació i les concessions dels hospitals privats, que són entre 4 i 5 vegades més cars que els públics. 

El negoci sanitari per als oligarques resulta rodó; el ponent destacà, entre altres, la cessió gratuïta de sòl públic per a construir i gestionar entre 30 i 60 anys els hospitals privats, els cànons multimilionaris que anualment paguen les administracions a aquests hospitals, els desorbitats beneficis (d’entre el 15% i el 25%) que obtenen els accionistes, els elevats salaris dels directius, o la desatenció dels casos greus i econòmicament costosos.

L’activitat formativa i divulgativa tingué també una vessant mobilitzadora; el dimecres 3, una cinquantena de militants de la Plataforma de Lluita Contra les Retallades es van concentrar a les portes de la delegació de la conselleria de sanitat situada a la plaça de bous; al llarg d’una hora, desplegaren pancartes, repartiren centenars de manifestos, arreplegaren signatures contra les retallades i la privatització dels serveis públics, i cridaren consignes contra la crisi del capital i per la Vaga General.

 

Barcelona (Barcelonès):

El 3 d’Octubre a Barcelona, la COS va convocar una concentració, en la que més d’una vintena de companys i companyes van mostrar el seu rebuig a l’empresa Grup Teno, i se’ls hi va exigir la readmissió dels companys Josep Maria i la Mireia.

En Josep Maria i la Mireia, monitors d’un menjador escolar a Salou (el Camp de Tarragona), van ser acomiadats en finalitzar el curs, de forma improcedent, després de fer de portaveus dels 26 treballadors del centre per exigir millores laborals al seu lloc de treball.

El Grup TENO, empresa de monitors de lleure que dóna servei a l’Escola Elisabeth a Salou, ha acomiadat dos companys aquest estiu simplement per haver suggerit unes millores en les condicions laborals de la plantilla. El Grup TENO és una empresa que organitza les tasques de monitoratge i animació a les hores del pati i menjador, contractada per l’Escola Elisabeth.

Més avall podeu veure un vídeo d’aquesta acció.

 

Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental):

El passat 3 d’octubre, coincidint amb la Jornada de lluita convocada per la FSM sota el lema “Lluita pels teus drets!!! Aliments, aigua, medicaments, llibres, habitatge”, i també amb la setmana europea per la sanitat i els serveis públics (de l’1 al 7 d’octubre), militants de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) han repartit l’“Ullal” a les portes d’accés, – tant de professorat, com d’alumnat i de pares i mares -, de l’escola pública Les Fontetes a Cerdanyola del Vallès.

L’“Ullal” és el butlletí informatiu d’educació i cultura de la COS a nivell de Països Catalans, i en aquesta edició s’hi poden trobar, entre d’altres, articles sobre les retallades, els acomiadaments i la vaga del sector al Principat del passat dia 13 de setembre, sobre l’experiència de lluita de l’Assemblea de Professorat de Secundària a la zona Penedès-Garraf o sobre les lluites del professorat, i en especial, dels interins, al País Valencià.

La iniciativa ha tingut molt bona rebuda, tant entre l’equip del centre, com entre els pares i mares o els veïns, que s’han acostat allà on els militants repartien els butlletins. A prop, havien penjat una pancarta on es podia llegir el lema acordat per la FSM.

Cap retallada en els serveis públics. Defensem els drets dels nostres professors i de l’alumnat català. Teixim la solidaritat entre els treballadors: tots els sectors en lluita. Caminem cap a la Vaga General.

  

Gandia (la Safor):

En el marc de la massiva manifestació del Correllengua de Gandia, companys de la COS van repartir propaganda sobre la Jornada Internacional de Lluita i sobre la FSM, així com contra la Cimera Social i el referèndum impulsat per les cúpules de CCOO i UGT, i altres organitzacions polítiques, sindicals i policials.

 

Girona (el Gironès):

A Girona, companys i companyes de l’organització juvenil Arran, de la COS i de la CUP, en el marc d’aquesta jornada internacional de lluita, van participar en una acció solidària per impedir un desnonament d’una família de veïns de la ciutat.

  

Mataró (el Maresme):

A Mataró, diversos companys de la COS del Maresme, en el marc de la Jornada Internacional convocada per la FSM, van llençar una encartellada massiva per la capital del Maresme, denunciant les retallades de drets bàsics, la privatització de la sanitat, l’ensenyament, els serveis socials, etc. Acció que va comptar amb una molt bona acollida popular.

 

València (l’Horta):

A la ciutat de València, més de 40 companyes i companys de la COS, el PCPE i la CJC, es van concentrar a les portes de l’Hospital Universitari la Fè, al barri de Campanar, en el marc d’una acció convocada pel CAS-PV dins de les accions de la 1a Setmana Europea de Lluita per la Sanitat i els Serveis públics.

Els companys van presentar cartells amb lemes de solidaritat internacionalista, de suport als companys i companyes repressaliades de diversos sindicats germans d’Euskal Herria, Galiza, Asturies, Andalusia, Sud-àfrica, Grècia, Colòmbia, etc.

Acte seguit, s’hi van sumar a l’acció convocada per les companyes i companys del CAS-PV, realitzant una cadena humana al voltant del centre hospitalari, per exigir que siga reintegrat al barri (ja que ha estat deslocalitzat a l’altra punta de la ciutat, amb la qual cosa, els i les usuàries, es veuen forçades a pagar transport privat, o públic a preus molt elevats i amb un servei terriblement limitat, que no permet el lliure accès a l’atenció sanitària pública, gratuïta i de qualitat)

 

 

 

Països Catalans, 6 d’octubre de 2012

 

Coordinadora Obrera Sindical – COS

Sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans