El proper dijous 29 de Novembre tot el professorat de secundària, primària i infantil, així com de les universitats públiques de Catalunya, anem a la vaga. Motius no ens en falten des de que el 2012, en un context de crisi, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va començar un procés encobert de privatització, sota la fal·làcia de la necessitat de l’eficàcia dels recursos públics, mentre mantenia els concerts amb institucions privades, religioses, fins i tot en casos en el que se segrega l’alumnat per motiu del seu sexe (continuarem sense parlar de les escoles de l’Opus Dei?). Aprofundint, en definitiva, allò que ningú sembla voler veure… la segregació escolar en clau classista.

Aquest procés ha fet que s’agreugin problemes laborals que ja existien abans, com per exemple, la inestabilitat laboral; acomiadaments a final de curs, el juny, abans no s’incorpori el titular; abús dels contractes temporals per part del Departament (quan en una empresa privada estarien obligats a fer com a mínim un contracte fixe discontinu), etc. A això se li ha sumat l’aprovació en el seu moment de la LEC i del Decret de Direccions, provocant situacions altament conflictives en l’adjudicació de places, intentant destrossar a poc a poc la borsa de treball, dret que van adquirir els nostres companys anys enrere. Aquestes lleis han propiciat la divisió entre els i les companyes i la imposició del silenci als claustres i la progressiva destrucció de la democràcia interna als centres. A més a més la imposició de les places a dit pot atemptar directament contra drets bàsics de qualsevol sistema mínimament democràtic, com el de la llibertat sindical, per exemple.

Som conscients que aquestes polítiques s’estan portant a terme a la majoria de sectors públics i que perjudiquen a la majoria de la població, com a treballadores i com a usuàries. La Generalitat està aplicant privatitzacions que no funcionen, que fomenten les portes giratòries i que acaben resultant més cares que la gestió directa. Precaritzant les condicions laborals del tots els treballadors i treballadores, fent que el servei que fan a la població es vegi afectat. Així augmenta la nostra frustració, veient com davant la manca de recursos no podem donar un servei de qualitat malgrat els grans esforços i sacrificis que fem la majoria dels treballadors i de les treballadores del sector.

Així, en resum, aquestes polítiques no fan res més que potenciar la segregació escolar i la segregació d’una part cada cop major de la població de Catalunya (i d’arreu dels Països Catalans), amb els nostres impostos, tancant línies i serveis públics mentre es reforcen les línies privades-concertades.

Per tal de millorar les condicions laborals, per la qualitat dels serveis educatius.

Per evitar la privatització dels serveis públics (que es cosa de tota la classe treballadora, de totes i tots nosaltres!!).

Per defensar la nostra llengua, terra i cultura contra tota imposició i agressió.

Per una societat sense segregacions, ni opressió, on totes les persones tinguem els mateixos drets, el 29N sortim al carrer!

Perquè tenim molt a dir i molt a fer… Ni un pas enrere!! LA LLUITA ÉS EL ÚNIC CAMÍ!

Països Catalans – 28 de novembre de 2018

COS Educació

Coordinadora Obrera Sindical