Interines, substitutes i funcionàries en lluita per l’estabilitat de la plantilla i contra la precarietat laboral a la funció pública. Fixesa ja!

Després de més de vint anys incomplint directives europees sobre l’estabilitat laboral del personal que treballa a la funció pública, en un mercat de treball absolutament precaritzat i amb un sector públic dels més ridículs d’Europa, el govern espanyol té pressa per reduir la temporalitat en les administracions públiques a un 8%.

Fins ara l’estat ha estat incapaç de donar una resposta favorable a les demandes de milers de treballadors i treballadores que volem viure dignament. Nosaltres continuem exigint un tracte equitatiu i racional que resolga el problema de l’abús de temporalitat en el sector públic en un estat en el qual la corrupció, la hiperburocratització i decadència ens tracta com a xifres i no com a éssers humans.

Seguint la mateixa trajectòria que l’estat espanyol, els sindicats majoritaris en l’àmbit estatal, CCOO, UGT i CSIF, paren la mà a subvencions ben sucoses a canvi de signar acords contraris als interessos dels treballadors precaritzats i del conjunt de la població que continua demanant uns serveis públics de qualitat.

En aquest context es promou la llei Iceta (Reial decret llei 14/2021) sobre la qual cada administració haurà de desenvolupar una normativa els pròxims mesos. Aquesta llei:

• Deixa desprotegit les treballadores interines o temporals que acumulen contractes i fa anys que ocupen una mateixa plaça. No es garanteix que el personal interí i temporal que treballa a les administracions públiques puga continuar treballant. La majoria del personal de l’administració dels Països Catalans es troben en aquesta situació de temporalitat i precarietat laboral.

• No pretén consolidar persones en els seus llocs de treball sinó places que també es podran veure reduïdes. Manté, contràriament al que indiquen les directrius europees (la Directiva Europea 1999/70 CE, i la sentència del TJUE de març del 2020) el principi de consolidar places però no persones en el lloc treball. Acomiadaments massius més econòmics els facilitaran la privatització.

• Manté una compensació econòmica baixa en cas de cessament si el treballador o la treballadora no supera el procés d’oposició, o és destituït després de tres anys de serveis (vint dies per any treballat amb de 12 mensualitats). Això afecta un gran nombre de persones que han estat encadenant relacions contractuals durant molt de temps, fins i tot en places diferents, o han patit altres formes de precarietat laboral.

• Aboca al manteniment de processos d’oposicions poc garantistes amb la consolidació del personal que ja hi treballa. Ens trobem convocatòries d’oposicions massives després de molts anys sense fer-ne, amb processos d’avaluació poc transparents, eliminatoris, i amb un tant per cent de mèrits que no valoren adequadament l’experiència ni compensen els anys sense oposicions.

A la Coordinadora Obrera Sindical (COS) continuarem treballant per la millora de les nostres condicions de vida i de treball. Més que mai, és necessari que mantinguem un nivell de mobilització alt des de les plataformes sindicals combatives i de personal interí i temporal de les administracions públiques, per a garantir:

• Aturar els processos d’oposicions que no garantesquen l’estabilitat de les persones que ja hi són.

• Que cap interina i personal temporal puga ser acomiadada pel frau i abús comès per l’administració pública. Fixar des d’ara per contracte laboral indefinit les persones amb més de tres anys de vacant i que estan en frau de llei.

• Garantir i mantenir les borses de treball públiques per a cobrir substitucions i vacants, dins de l’administració. Eliminar el 100% de les vacants perfilades i de les entrevistes de treball que són la porta d’entrada de la privatització dels serveis de selecció de personal.

Pel dret al treball! Contra la precarietat laboral i per uns serveis públics dignes! Estabilitat i fixesa ja!

28 d’octubre fem vaga contra l'”Icetazo“!

Convocatòries als Països Catalans

Alacant
11 h / Manifestació (IES Jorge Juan / Carrer Wenceslao Fernández, 2)

Barcelona
9.30 h / Piquet unitari (Diputació / Rambla de Catalunya, 126)
12 h / Manifestació (Plaça d’Urquinaona)

Girona
12 h / Concentració (Delegació Generalitat / Plaça Pompeu Fabra, 1)

Lleida
13 h / Concentració (Plaça de la Pau)
18 h / Manifestació (Carrer Lluís Companys)

Manresa
8.30 h / Piquet informatiu (Serveis Territorials / Carretera de Vic, 175)
9.50 h / Estació de rodalies (per anar a la manifestació de Barcelona)

Mataró
9.30 h / Piquet i encartellada (Consell Comarcal / Plaça Miquel Biada, 1)

Sabadell
9.30 h / Piquet i encartellada (Ajuntament / Plaça de Sant Roc, 1)

Sant Feliu de Llobregat
9.30 h / Piquet informatiu (Serveis Territorials / Carrer de Laureà Miró, 328)

Tarragona
12 h Manifestació (Rambla Nova amb Plaça Imperial Tarraco)

Tortosa
8 h / Piquet unitari (Plaça 1 d’octubre)

València
10 h / Manifestació (Plaça d’Alfons el Magnànim amb Carrer de la Pau)