La Sectorial d'Educació de la COS (Coordinadora Obrera Sindical) dóna suport a la jornada de lluita del 24 d'octubre en l'àmbit educatiu.

Dóna suport als treballadors i les treballadores que denuncien públicament la situació de precarietat laboral de milers de companys als centres, que proven d'aturar els efectes que la reducció dels recursos materials i humans està ocasionant a les escoles. Des de la Sectorial d'Educació de la COS donem el nostre suport a totes aquelles persones que amb la seva participació honesta i directa en els claustres i les assemblees de treballadors o d'estudiants s'oposen a la privatització i a l'entrada de criteris de gestió empresarial a l'ensenyament.

Donem suport a totes les iniciatives que els docents, el personal d'administració i serveis i els estudiants despleguen en els centres educatius per oposar-se a les polítiques del Departament d'Ensenyament que decret rere decret estan portant la gestió i l'organització de l'escola cap a mans privades i cap a l'explotació laboral més barroera.

Aquesta nova vaga del sector consolida, però, al nostre entendre, la lluita per delegació que fa molts anys s'ha establert en l'àmbit educatiu. La delegació en els representants sindicals per fer les convocatòries de vaga i establir el calendari de mobilitzacions. I en aquestes lluites per delegació hem perdut un llençol a cada bugada. Els treballadors de l'ensenyament participem poc en les reivindicacions laborals i deleguem massa. Per això la Sectorial d'Educació de la COS fa una crida al professorat, als mestres i al Personal d'Administració i Serveis de tots els àmbits educatius a reactivar i usar els mecanismes de participació democràtica als centres i vetllar perquè aquests quedin fora de la lògica del mercat i del màxim benefici. Fem una crida a l'auto-organització del professorat i el PAS en la defensa dels seus drets laborals.

Les jornades de vaga són (i han estat històricament) una eina poderosa per a forçar negociacions i esgarrapar millores salarials, d'estabilitat laboral i de condicions de treball. També serveixen per adquirir experiència, coneixements i pràctica política conscient per part dels treballadors. Com el recent exemple de l'Assemblea de docents de les Illes que amb la vaga indefinida a l'inici de curs de base assembleària ha evitat la lluita per delegació i l'ha encarat amb les seves pròpies eines, sota la seva responsabilitat i reclamant així el dret a ocupar un lloc en la mesa de negociació.

Convocar una Vaga demana suport i autoorganització, tal com ens ho han demostrat no només l'experiència de l'Assemblea de docents de les Illes, sinó també la vaga de les treballadores de les Escoles Bressol Municipals de Barcelona o la vaga de la Coordinadora Interzones del curs passat. Demana uns objectius clars i un calendari d'accions a llarg termini.

La Sectorial d'Educació de la COS, igual que vam dir el 9 de maig mai no plantejarem batalla contra companys i companyes que convoquen una vaga, malgrat que dissentim de l’estratègia i de la manera com s’ha decidit. Per aquest motiu participarem de la jornada de lluita el 24 d'octubre en les accions i assemblees on cadascú dels nostres militants està treballant decideixin. Ara bé, igual que vam expressar el 9 de maig tampoc no “sostindrem” ara una vaga d’un dia que per si mateixa no aturarà l’actual procés de destrucció del model d’educació pública (a tots els nivells i per tothom, professorat, alumnes, PAS, famílies, etc.) arreu dels Països Catalans al sud de l’Albera.

Des de la COS entenem que amb un sol dia de vaga no evitarem ni la degradació de les condicions laborals i salarials del professorat i el PAS, ni els canvis d’un model de govern (a les universitats o als instituts) que pretén buidar de poder de decisió la majoria de la col·lectivitat, i dotar de poders majors a les direccions.

El 9 de maig vam haver d'explicar en diferents nivells organitzatius i entre companys de claustre o de militància perquè manteníem aquesta posició complicada i oposada a allò que sempre defensem: la mobilització i la lluita. Aquest 24 d'octubre també hem d'explicar-ho, fins que ho entenguin com més persones millor perquè allò que ens desgasta no és si convoquem o no convoquem un dia de vaga, si la fem o no la fem, si anem o no anem darrere de la convocatòria de les grans centrals sindicals. Allò que ens desgasta és el model de burocràcia sindical en què han confiat la majoria de treballadors de l'ensenyament. I dins d'aquest model de burocràcia sindical l'estratègia de desmobilització i renúncia constant que segueixen.

Des de la sectorial d’educació de la Coordinadora Obrera Sindical reivindiquem:

· Retirada de la LOMQE del parlament espanyol.

· Aturada de l’aplicació de la LEC i retirada del decret de provisió i plantilles.

· Recuperació de les plantilles i de les ràtios anteriors a les retallades.

· Substitucions immediates de les baixes i remuneració del 100% durant aquestes des del primer dia.

· Increment de la contractació i jornada laboral del personal de suport (vetlladores i TEIS).

· Dotar de beques de transport, material i menjador efectives i convocades en el temps i la forma adient.

· Recuperació de les pagues i complements perduts, així com el reconeixement de nous sexennis des de l’1 de juny del 2012.

· Cobrament i contractació de les interines i substitutes durant els mesos de juliol i agost. Així com recuperar el 100% de la paga i jornada laboral.

· Defensar el model lingüístic de les escoles dels Països Catalans.

El 24 d'octubre, convoquem una jornada de lluita contra la destrucció de l'educació publica, però ho farem defensant les nostres postures i intentant sumar forces amb aquells i aquelles que no volen seguir anant darrere d'unes centrals sindicals, perquè igual que dèiem el passat 9 de maig, només ens queda continuar lluitant, i avançar en la construcció d’una alternativa sindical, de classe i combativa, realment assembleària, autogestionada i que treballi pel nostre ple alliberament com a persones, com a treballadores i com a poble.

Per defensar l'educació pública i l'emancipació social, la lluita és l'únic camí.

Sectorial d'Educació de la COS / www.coseducacio.wordpress.com / @COSeducacio