El dijous 23 de maig de 2013, a Catalunya, s’ha convocat una vaga i jornada de lluita als sectors del lleure educatiu i sociocultural, del metall, de la neteja d’oficines, del comerç tèxtil…

Portem dècades sofrint la confusió provocada pel sindicalisme de CCOO i UGT, que confonen la vaga (una de les millors eines de lluita de les persones treballadores), amb aturar l’activitat un dia cada 6 mesos, una vegada l’any o cada 2 o 3 anys. Aquesta convocatòria és un nou i evident intent de recuperar el crèdit que han perdut aquests sindicats, després d’anys donant l’esquena a tots els sectors més precaritzats, que han anat perdent més i més drets, gràcies als convenis que anaven “pactant” amb les patronals, en contra de les decisions preses assembleàriament fins i tot per les seues pròpies bases.

 

A més, desgraciadament, no observem cap plantejament tàctic, ni estratègic, de lluita per aturar la destrucció final de la negociació col·lectiva (gràcies a la fi de la ultractivitat dels convenis produïda per la contrareforma laboral Rajoy, basada en l’anterior contrareforma laboral del PsoE).

Arreu dels Països Catalans ja som prop de 2 milions de persones aturades, i prop d’1 milió només a Catalunya, gràcies a les contrareformes laborals (del PsoE abans, del PP i CiU ara). A més, gràcies a la contrareforma laboral Rajoy, el nombre desbocat d’ERO al nostre país ha destruït centenars de milers de llocs de treball. Si això no fos prou, també s’han carregat la ultractivitat dels convenis, mitjançant la qual a partir del 7 de juliol, i fins a la fi de 2013, entre el 50% i el 70% de les persones treballadores d’arreu dels Països Catalans ens quedarem sense conveni col·lectiu d’aplicació.

Què significarà això? Que allà on ens quedem sense conveni, o passarem a un conveni d’àmbit superior (sempre pitjors, per ser més “genèrics”), o passarem directament a tenir com a referència l’Estatut dels treballadors, i per tant l’SMI, és a dir un salari de 645€ pels grups professionals inferiors de cada sector. A més, com la patronal podrà contractar, amb o sense qualificació, per 645€ mensuals, es produirà una allau d’acomiadaments del personal més “veterà” i amb més antiguitat…

Per tant, des de la COS, malgrat dissentir i estar oposats radicalment als posicionaments i formes de les cúpules de CCOO i UGT, fem una crida a participar activament de la Jornada de Lluita del 23 de Maig, amb els objectius següents:

· Estendre el nostre discurs i apropar-nos a totes les companyes i companys, participant-hi a les assemblees unitàries organitzades (fins i tot a les de CCOO i UGT) per denunciar els seus posicionaments; fer agitació al carrer i als diferents llocs de treball…

· Assenyalar les patronals, les burocràcies de CCOO i UGT, i les administracions públiques, i el seu paper dins la negociació.

· Criticar obertament el model de “lluita” que representen CCOO i UGT.

· Estendre aquesta lluita arreu dels Països Catalans.

· Avançar en la construcció d’una alternativa sindical, de classe i combativa, realment assembleària, autogestionada i que treballe pel nostre ple alliberament com a persones, com a treballadores i com a poble.


Treballem per estendre la crida a una nova convocatòria de Vaga General (de 48h), contra totes les contrareformes laborals, retallades i polítiques antisocials, i per recuperar la lluita a l’ofensiva:

· Per poder treballar i viure, amb dignitat, a la nostra terra.

· Per la reducció de la jornada laboral, sense reducció salarial, per repartir el treball i la riquesa de forma realment justa i solidària.

· Per un Salari Mínim Interprofessional d’almenys 1200 € mensuals.

· Per recuperar la lluita per tenir igual salari, a igual treball, independentment del gènere, de l’edat o l’origen de la persona treballadora.

· Per un Estatut Obrer al si d’un Marc Nacional de Relacions Sociolaborals arreu dels Països Catalans.

· Avançar en la dinàmica de construcció nacional i en la construcció de la Unitat Popular.

Pel treball, per la terra i per la llibertat, ni un pas enrere!

Països Catalans, 18 de maig de 2013

COORDINADORA OBRERA SINDICAL – COS
Sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans.
info@sindicatcos.cat  / www.sindicatcos.cat