Mentre serveis bàsics com el transport, la llum, l’aigua, etc., veuran disparar-se les taxes i els impostos públics que se’ls hi apliquen, veurem (i patirem) com els salaris i les pensions segueixen retrocedint i perdent poder adquisitiu.

Què vol dir tot plegat? Doncs el que estem farts de repetir una mil vegades, que la crisi té culpables i beneficiaris: els seus causants, el gran capital, i els seus gestors governamentals (PP, PsoE, CiU, etc.)

En aquest nou any de 2013, l'única cosa més barata que fa un any és l'acomiadament. Amb l'any nou, la majoria de les persones treballadores donem la benvinguda a un pujada de preus en productes i serveis bàsics com l'electricitat, l'aigua o els transports. Augments que, en la majoria dels casos, superen la revaloració de les pensions i la dels salaris.

El poder adquisitiu de les persones treballadores es ressent cada vegada més, al que el Govern ha respost amb augments d'impostos directes i indirectes, baixades de sou als treballadors públics i una tímida pujada del Salari Mínim Professional (SMI) del 0,6% i una altra de les pensions d'un 1% de forma general i un 2% a totes aquelles que es materialitzen en una prestació mensual inferior als 1.000€.

 

Pujada de l’electricitat

La llum augmenta un 3% aquest any per a les llars i les petites i mitjanes empreses, amb l'excusa de la subhasta d'energia. A això cal sumar l'entrada en vigor del nou mecanisme de peatges progressius de l'electricitat destinat a potències superiors als 3 Kw, que comporta encariments del rebut d'entre el 3% i el 7%, segons les associacions de consumidors. Aquesta mesura, amb la que el ministeri espanyol d’Indústria preveu ingressar 280 milions d'€ per a la tarifa elèctrica, contempla recàrrecs que poden variar fins a en un 700%.

 

Els transports, més cars

També pujarà el transport públic. El bitllet dels trens de Renfe rodalies i regionals de mitja distància s'encarirà un 3% segons el Ministeri de Foment. L'AVE (tren que no pot definir-se precisament com a “popular”) serà més barat, però la ministra del ram, Ana Mato, no ha precisat la rebaixa… per què? Doncs per beneficiar els que més tenen d’una banda, i al mateix, reforçar la sacrosanta “unidad de Espana”, facilitant encara més la connexió ferroviària entre València i Barcelona (mentre estan plantejant-se limitar encara més, quan no acabar directament, amb línies tan necessàries pel desenvolupament del país, com la de València a Alcoi, per exemple)

Els conductors tampoc es lliuren i, malgrat el continu augment del preu dels carburants, els peatges de les autopistes de pagament dependents de l'Estat s'incrementaran de mitjana un 2,4 %, mentre que en les autopistes de Catalunya, per exemple, l’augment serà del 3,5 %, com a mínim.

En el cas de l'avió, les taxes aeroportuàries s'incrementaran en el conjunt dels 47 aeroports de tot l’estat espanyol una mitjana del 6,3 %, la qual cosa suposa un recàrrec per plaça de 0,85 euros… encarint encara més la connexió amb les Illes.

 

Possible pujada en telefonia

També és previsible que pugi la factura del telèfon. La Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) ha aprovat una resolució per la qual permet a Telefónica augmentar la quota d'abonament fins a l'IPC com a màxim entre els anys 2013 i 2016… És a dir, el Govern Rajoy concedeix a una multinacional el que no ha volgut fer amb les pensions.

En concret, en aquesta resolució, la CMT estableix que el preu de la quota d'abonament, situat actualment en 13,974 € mensuals i que porta 'congelat' cinc anys, podrà ser actualitzat com a màxim amb l'IPC fins a 2016 inclusivament.

Fins i tot correus puja de preu un 2,95 %, per la qual cosa el segell corrent és un cèntim més car, col·locant-se en 37 cèntims.

A Barcelona també pujarà l'aigua, però ho farà molt més que a la mitjana de l’estat, un 18 % (un 25% si es considera la pujada de 2012).

Només el butà i el gas liquat del petroli (GLP) no incrementaran els seus preus en 2013 (en principi, clar) i tampoc les hipoteques, ja que la mitjana de l'Euribor al desembre va estar en el 0,549% enfront del 2,004% registrat un any abans malgrat els repunts dels últims dies de l'any.

 

Pujades d’impostos importants

L'any 2013 s'inaugura amb importants pujades d'impostos que afecten a pràcticament la totalitat dels principals tributs, sent l'eliminació de la deducció per habitatge en l'IRPF un dels principals canvis en la fiscalitat que entren en vigor coincidint amb el començament de l'any.

La supressió d'aquesta deducció, després que el Govern la recuperés el 30 de desembre de l'any passat (per fer marxa enrere a l'eliminació parcial amb el govern Zapatero), ve pràcticament imposada per la UE. Actualment es beneficien d'aquest desgravament aproximadament 5,5 milions de contribuents de tot l’estat espanyol, i és una de les principals partides dels beneficis fiscals de l'IRPF. Se suprimeix per a les compres d'habitatges que es realitzin a partir de l'1 de gener de 2013, però no s'aplicarà l'eliminació amb caràcter retroactiu, per la qual cosa els ciutadans que ja es beneficien de la mateixa podran seguir aplicant-la-hi. D’aquesta forma el Govern espanyol preveu recaptar 90 milions d'€.

A més, el Govern ha establert un tipus del 20% en l'IRPF per als premis superiors a 2.500€ de les loteries de l'Estat, comunitats autònomes, ONCE, Creu Roja i entitats anàlogues europees. D'aquesta forma, el premi s'integra a la declaració de la renda, però sense incloure's a la base imposable de l'IRPF, per la qual cosa no afecta en establir els mínims per accedir a qualsevol ajuda pública (beques o prestacions socials). L'impost no requereix presentar declaració, ja que es reporta en el moment en què s'aboni el premi amb la retenció que aplicarà l'entitat organitzadora del sorteig. La retenció del 20% es farà per la part del premi que excedeixi de 2.500€, de manera que si el total és 10.000€, només es tributarà per 7.500€, dels quals Hisenda es queda la cinquena part (1.500 €)

També entra en vigor en 2013 en l'Impost sobre la Renda l'augment de la fiscalitat de les plusvàlues generades a menys d'un any, que passaran a tributar al tipus marginal de l'IRPF, que va des del 24,75% al 52%. Les que es generin a més d'un any pagaran, com fins ara, un 21% per a uns guanys de fins a 6.000 euros, un 25% entre 6.000 i 24.000 € i un 27% a partir d'aquest import.

Igualment, en matèria de tributació directa, l'Executiu prorroga en 2013 l'Impost sobre Patrimoni, la supressió del qual hauria d'haver-se fet efectiva a partir d'aquest any.

En l'Impost de societats, s'elimina a partir de l'1 de gener la deducció per amortització a les grans empreses, que aportarà 2.371 milions d'€, i es crea un gravamen especial del 5% per a l'actualització de balanços de les empreses, la qual cosa reportarà 300 milions a la Hisenda Pública.

En IVA, a partir de 2013 la compra d'habitatge nou deixarà d'estar gravada amb el tipus reduït del 4% i passarà al 10%, mentre que també es modifiquen altres impostos indirectes, com el del tabac, en el qual s'estableix un sistema de "doble impost mínim", del ta forma que els paquets de 20 cigarrets que es venguin per sota de 3,77€ seran gravats amb una fiscalitat major. L'increment de l'impost mínim també s'aplicarà als puros i cigarretes i a la picada de tabac per embolicar.

Finalment, l'1 de gener entren en vigor les mesures fiscals aprovades pel Govern espanyol per “acabar” amb el “dèficit” de tarifa del sistema elèctric, entre les quals figuren nous impostos per a la nuclear, diversos cèntims verds al carbó, gas i fuel, i un gravamen del 7% a la producció elèctrica, el cost de la qual algunes empreses amb tecnologies ordinàries podran traslladar en part al consumidor final.